Измамиха старица с 640 лв.
Измамиха старица с 640 лв. / Dariknews.bg

80-годишна старица от Шумен е била измамена с 640 лв., съобщават за Дарик от полицията.  Около 10:00 часа вчера тя излязла до близкия магазин за да си купи хляб.

Пред входа на блока, в който живее била пресрещната от непознат мъж. Той и обяснил, че работи като портиер в пенсионното. Той любезно й обяснил, че може да й помогне да получи парична помощ. Разяснил, че за две години ще получи сумата от 3 600 лева, но за целта трябва да заплати такса в размер на 640 лева. Възрастната жена одобрила предложението и двамата заедно отишли в апартамента й. Там „портиерът" записал данни от личните й документи, а жената му дала 640 лева. Измамникът обяснил, че ще се върне след около час за да й донесе сумата от 3600 лева, но я предупредил през този период от време да не споделя с никой за срещата им. Мъжът напуснал жилището й, а около четири часа след това жената подала сигнал в полицията. Пред полицаите тя описала мъжът, по думите й той е на видима възраст около 40 години, със слабо телосложение, среден на ръст, облечен с бяла риза с къс ръкав и тъмен панталон, носел мъжка чантичка, в която поставил парите. По случая работи Районно управление Шумен.

От полицията напомнят, че измамниците подбират за жертви главно хора от третата възраст или хора живеещи в селата. Разчитат, че те са по-малко информирани за рисковете или, че за тях е по-трудно да се свържат с полицията. Най-често непознати мъже и жени се представят за социални работници, представители на данъчни и пенсионни служби, експертни лекарски комисии, които предоставят услуги по домовете или могат да съдействат за отпускане на помощи или добавки към пенсиите. Те вземат различни суми като дължими такси за отпускане на помощта или изпращат потърпевшия да донесе някакъв документ и през това време извършват кражба от дома му.

От ОД на МВР-Шумен призовават гражданите, станали жертва на измами или ако бъдат посетени от лица, предлагащи услуги по познатите схеми за измами незабавно се обадят на телефони 166 или 112.