Изложба за великите археологически открития
Изложба за великите археологически открития / netinfo

Изложба, представяща библиотечни документи, свързани с велики археологически открития е експонирана във фоайето на Регионалата библиотека в Шумен. Тя е обособена в две части – световни и национални археологически обекти. Представени са биографични материали за известни археолози и световно изявени учени в областта на археологията: Хайнрих Шлиман, немски археолог известен със своите находки в Мала Азия на мястото на античната Троя, Артър Евънс, английски професор по праисторическа археология в Оксфорд. Той пръв открива през 1900 до 1913 г. целия замък Кносос на о. Крит в Гърция, Хауърд Картър, британски археолог и египтолог, известен с откриватнето на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете, Луксор, Египет. От българските присъстват имената на археолозите Георги Китов и Николай Овчаров.

Акцентът е съсредоточен в представяне на богат книжен фонд от известни заглавия: „Богове, гробници и учени” на К. В. Керам, „Гръцката цивилизация”, „Троя и Тракия”, „Книга за археологията: Великите открития, места и находки на древните цивилизации”, К. Михаловски, „Пирамиди”, „Делфи”, Михаел Хасе, „Загадката Хеопс”.

За откритията в българската археология са поместени монографиите: „Преславското съкровище” на проф. Тотю Тотев, „Петнадесет съкровища от българските земи” на Д. Овчаров, „Въведение в тракийската археология” на Г. Китов и Даниела Агре, „Хроника на свещения град Перперикон”, Георги Китов, „Могили, храмове, гробници”, Николай Овчаров и Даниела Коджаманова, „Панагюрското златно съкровище” и редица други.