Книгите на Радостина Николова са преведени на китайски.
Книгите на Радостина Николова са преведени на китайски. / dariknews.bg
С наближаването на 24 май - Денят на славянската писменост, ще се появят изследванията, които показват колко и какво чете българина, темата книга срещу компютър става актуална и всички обръщат поглед към грамотността на чакащите за матури ученици. 

Въпреки клишето, че децата не четат, малчуганите имат интерес да четат, смята Радостина Николова

Тя е автор на поредицата „Приключенията на мотовете”, книгата „Моите красиви рога”, картинната книга „Кико без крила” и романът за деца „Шантавѝя до шия“.

Първата книга за мотовете „Здравей, ново утре” излиза през 2013-а , а цялата поредица за пухкавите герои бе публикувана през 2018 г. в Китай.


"Стига наистина да им бъдат поднасяни този тип четива, които за тях са по-близки. Това до някаква степен е и ролята на родителите – да могат да им предоставят достатъчно богат избор, да ги водят по книжарници и библиотеки, където децата да се чувстват достатъчно отговорни и сами да изберат своята книга и да посегнат към това четиво, което ще ги провокира да продължат. А това е като ефекта на снежната топка - колкото повече четеш, толкова повече те увлича и ти се чете още повече", обяснява авторката.

Интересното четиво обаче трябва да бъде представено по разбираем начин.

"Да се пише за деца винаги е предизвикателство. Това, което правя аз, е да не си поставям граници. Затова не се обръщам към тях като към детска аудитория, да не ги подценявам. Говоря с тях като към равни, и се опитвам да говоря на съвременния език, който за тях е достъпен, лесноразбираем – от тяхното обкръжение, без да е назидателен, без да размахвам пръст. Неща, които са им интересни и близки", разказва тя.

"Не смятам, че има книги за деца и книги за възрастни. Книгата е или добра, или лоша. Ако една книга е фантастична и повече чудни неща - това не я прави детска и може да хареса и на възрастен. Има и много деца, които посягат към сериозни четива. Т.е. възрастта е граница, която се размива и не трябва да се придържаме към нея", обяснява Радостина.

Според Радостина Николова краят на писаното слово не е близо. А досегът до хартията и буквите е досег до произведение на изкуството.

"Книгите доста дълго време са проявили устойчивост във времето и дали ще се модифицират в някакъв друг формат или не - това няма да изличи писаното слово на хартия", категорична е тя.

Радостина Николова представи в Шумен най-новата си книга "Шантавия до шия".  Тя разказва за приключенията на две деца - близнаци, които се местят да живеят на място, което не им пасва. Там се сблъскват със ексцентрична възрастна дама и това дава възможност за много пакости и приключения. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.