Епископ-Константинови дни започват в ШУ
Епископ-Константинови дни започват в ШУ / netinfo

XVI издание на Епископ-Константиновите дни в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" ще се проведе от днес до 22 май, съобщиха от висшето училище. Проявите започват с Международен симпозиум "Свети Константин-Кирил Философ - дипломат, книжовник, равноапостол", посветен на 1140 г. от Успението на Св. Кирил. Организатор на симпозиума е Научен център "Преславска книжовна школа".

От 09:00 ч. часа на 15 май започва Денят на отворените врати на Факултета по технически науки. По време на него ще има демонстрации в Радиолокационния комплекс, ще се проведе и Студентска научна сесия "Техника и технологии". Отново на 15 май ще има и студентски състезания по удбол и плуване.

Част от Епископ-Константиновите дни е и Дискусионен форум със социолога Антоний Гълъбов на тема: "Българският дневен ред в обединена Европа - политически ценности и представителство на интереси".

Патронният празник на Шуменския университет ще премине под мотото: „Университетът и неговите ректори" и ще бъде отбелязан на 21 май. По повод празника ще се проведат Епископ-Константиновите четения Шумен 2009. Ще бъдат избрани Мис и Мистър Шуменски университет.