Екоексперти откриха медицински отпадъци в общи контейнери на територията на болницата в Шумен
Екоексперти откриха медицински отпадъци в общи контейнери на територията на болницата в Шумен / Дарик-Шумен, архив

Медицински отпадъци, изхвърлени в контейнери за битова смет, са засекли експерти от РИОСВ-Шумен, информират от пресцентъра на институцията при проверка на територията на многопрофилната болница след подаден сигнал. Проверката е установила три контейнера с пластмасови тръбички, банки за венозни вливания, използвани спринцовки, използвани игли, употребявани ампули от лекарства и найлонови подложки за болнични легла, смесени с други битови отпадъци. Контейнерите на територията на МБАЛ-Шумен се използват и от други лечебни заведения, подчертават от екоинспекцията.

Съгласно Закона за управление на отпадъците, медицинските отпадъци трябва да се събират разделно от битовите и да се предават на фирма, притежаваща разрешение за третирането им.

Дадени са предписания до Изпълнителния директор на болницата всички отпадъци, намиращи се на територията на заведението, да бъдат предадени на фирма, имаща документ за дейност с медицински отпадъци. За установеното административно нарушение предстои съставянето на акт.

Директорът на болницата д-р Юлия Димитрова заяви пред Дарик, че намерения отпадък не е на многопрофилната болница. По думите й, на територията на МБАЛ има и други лечебни заведения, които нямат заявени контейнери за медицински отпадъци, а такива има само многопрофилната болница. Д-р Димитрова каза още, че в отпадъците дори е намерена медицинска документация и досиета на пациенти. Тя заяви, че ще инициира среща с другите лечебни заведения, по време на която да се намери решение на проблема с изхвърлянето на медицинските отпадъци.