Димитър Александров: Искам изграждането на нашия град да се превърне в грижа на всеки шуменец
Димитър Александров: Искам изграждането на нашия град да се превърне в грижа на всеки шуменец / Dariknews.bg

Предизборната кампания  е вече в ход.  Каква е Вашата  оценка за опонентите  Ви, достатъчно подготвени  ли са те?  

Спортът ме е научил да уважавам противниците си. Всеки от кандидатите е подготвен съобразно качествата, които има, опита, който притежава. Надявам се и си мисля, че всички ще са почтени в тази битка, въпреки първите сигнали за неправомерни действия в ущърб на ПП ГЕРБ. Аз приемам кампанията като сблъсък на идеи и моята цел при многобройните ми срещи с хората всеки ден е да ги убедя в това, което вярвам. Защото аз съм убеден, че община Шумен може да се управлява по-добре. Често ме питат - защо се кандидатирате за кмет? Моето желание е  нашият град да има друг път на развитие. Всичко, което съм постигнал в моя живот, е пред очите на моите съграждани. Доказал съм какво мога и това ми дава самочувствие и увереност, че ще бъда  полезен на шуменци с опита, който имам. 

Всеки ден се срещате с много хора. За какво най-често Ви питат, какви проблеми поставят шуменци?  

Откроява  се искането да се обърне внимание на кварталите на Шумен. Хората са абсолютно прави да имат тази претенция, защото много години шуменските управници акцентират само върху централната градска част. Затова основен приоритет, който за мен е много важен, е благоустрояване на крайните квартали и саниране на сградния фонд. Ще изградим  детски и спортни площадки, ще бъдат вложени средства за благоустрояване и озеленяване на междублоковите пространства. Санирането на сградния фонд е много важно действие, към което ще насочим усилия. И тук е ролята на общината- хората да бъдат убедени да вложат средства за саниране, за да намалеят разходите им за отопление. Общината може да направи това чрез широка разяснителна кампания, чрез съдействие към сдруженията на гражданите при кандидатстване по програмите на европейските фондове.

 Хората, които живеят в крайните квартали, не са „втора ръка" и искам, както сигурен съм всички мои съграждани, да се повиши нивото на комфорт и обитаване на тези компактни жилищни комплекси. Вярвам, че можем да подобрим инфраструктурата на тези места, но това трябва да стане с активното съдействие на сдруженията на обитателите на тези сгради. Нека всички да сме съпричастни към това, което се случва около нас - като обсъждаме заедно идеите, осъществяваме строг контрол при строителството и стопанисваме направеното. Защото е крайно време изграждането на нашия град да се превърне в грижа на всеки шуменец, за да стане Шумен един чист, удобен и благоустроен град. 

От къде планирате да дойдат средствата? 

Финансиране трябва да се търси в няколко насоки. Основното в такива години на криза  са парите от европейските програми, по които според мен е работено твърде малко през последните четири години и  за което ние в бъдеще трябва да отдадем доста сили и време. Според информационната система за управление и наблюдение на структурните фоондове на ЕС в България община Шумен е на 50-то място в страната по сключени договори и на 64-то по изплатени суми. В нашата област община Шумен е на трето място. В години, когато няма големи инвестиции, много важни са парите от европейските фондове. Те са средството, което може да раздвижи бизнеса, и да направи града ни много по-красив. И това е приоритет, който е основен акцент в моята програма.

Не на последно място поставям и целесъобразното  изразходване на общинските финанси. Пример за това как не трябва да се харчат парите на данъкоплатците е облигационният заем, който взе общината. Лично аз твърдя, че това е  най-неизгодния за шуменци вид заем. Многократно съм го подчертавал през последните месеци. В момента, в който бяха реализирани облигациите при тяхното закупуване в началото на годината, започна да тече лихва, а всъщност първото основно използване на някакъв финансов ресурс стана едва през месец септември. Или през всичките тези месеци общината плати лихва в размер на 460 000 лв., която беше дадена абсолютно ненужно. Ако това беше тип инвестиционнен кредит, в момента, когато трябваше да се извърши някакво инвестиционно плащане, в този момент щяха да тръгнат лихвите. И тези близо половин милион лева нямаше да бъдат платени. 

Какво направи държавата за община Шумен, защото Вие бяхте представител на държавата през последните две години? 

В хода на кампанията чух упреци, че не съм  работил активно за областта и  Шумен. Хората, които ме познават, знаят, че аз съм човек на действието, а не празните приказки и обещания. Аз съм първият областен управител, който направи така, че бивши военни имоти с площ над 200 дка да бъдат дадени на шуменци. През годините сме свидетели на продажбата на летището, автошколата, мотостадиона. За разлика от предходните управляващи правителството на ГЕРБ направи така, че тези имоти-Тежкия полк, Дивизионните складове, Пети полк, лагер Ивански и Климатичното училище, да бъдат на всички шуменци. Аз много се гордея с това, защото всички тези имоти, които се намират в крайните квартали, ще помогнат да направим така, че  Шумен да не е само центъра. Това са съоръжения, които от години никой не ползва. Много шуменци дори не знаят например, че в Тежкия полк има за закрита спортна зала, басейн, стадион и летен театър. На тези места ще се обособят зони за отдих, спорт и развлечения, част от терените задължително трябва да се използват за подобряване на инфраструктурата.  Шумен трябва да се развива отвън навътре, за да се подобри жизнената среда в крайните квартали.

Друго много важно решение на държавата, за което аз лично съм удовлетворен след повече от година работа, това е  обявяването на Кабиюк за национален историко-археологически резерват. Кабиюк е четвъртия резерват на територията на област Шумен и втория след Мадара в община Шумен.

Този  факт е предпоставка за успешното  развитие на културно-историческия туризъм, за който говорим от години, но за съжаление почти нищо не е направено.

Само  преди месец започнаха ремонтите  на основни пътища за развитието на Североизточния регион: Шумен-Силистра и Шумен-Карнобат, както и изграждането на отсечката до Белокопитово от автомагистрала Хемус. Това са неща, които от години никой не е правил. В периоди, когато управляващите преди нас се хвалеха, че има милиарди излишъци, никой не го направи. А сега във време на криза правителството на ГЕРБ строи пътища, което е първата крачка към привличането на инвестиции и стимулиране на местната икономика. 

Вие сте един  от големите дарители  в общината. Колко  пари сте дали  през последните години?  

Малко над 250 000 лв. са парите. Помагали сме на нуждаещи се във всички сфери-културата, спорта, читалищата, домовете за деца и възрастни, болни хора. Доволен съм, че съм помогнал на шуменци. Дарителството е личен жест и за себе си мога да кажа, че това е едно от нещата, с които се гордея в моя живот. 

/фрагменти от интервюта на Димитър Александров пред Форте радио и Дарик радио/