Д.Дъбов: БСП е първа политическа сила в област Шумен
Д.Дъбов: БСП е първа политическа сила в област Шумен / netinfo
БСП е първа политическа сила както на национално ниво, така и в Шуменска област. Ние сме на 4 балотажа и на четирите сме на водеща позиция. Това каза на пресконференция днес Димитър Дъбов - главен секретар на висшия съвет на БСП и депутат от шуменски регион. Той допълни, че е доволен от степента на мобилизация, която БСП е демонстрирала в областта.

Относно преговорния процес за предстоящия втори тур на местните избори Дъбов подчерта, че част от политическите партии имат решения с кого могат да се коалират и с кого не. Според решение на висшия съвет на БСП партията не може да се коалира с ГЕРБ. Такива решения, доколкото знам, имат ръководствата на Атака, ДПС и ДСБ - каза още Дъбов. Това, според него, до известна степен предопределя договорния процес. По думите на Дъбов всички, освен ГЕРБ, могат да бъдат партньори на БСП за балотажа.

Според Дъбов резервите в електората на БСП за втория тур са много малко. Той подчерта, че БСП в Шумен е получила само около 800 ромски гласа, но наблюденията сочат, че на втория тур ромите ще се ориентират към печелившия кандидат.

По думите на Дъбов има няколко варианта за сформиране на мнозинство в новия общински съвет. Този въпрос обаче ще се изяснява в следващите няколко дни - каза още той. Факт е, че в новия местен парламент ще има представители на 4 големи партии, което ще направи функционирането му по-сложно. Г-н Дъбов допълни, че БСП ще се погрижи да осигури мнозинство на бъдещия кмет.

Част от изказването на Д. Дъбов чуйте в прикачения файл