Д. Русева ще участва в сесия на Конгреса на местните и регионални власти в Европа
Д. Русева ще участва в сесия на Конгреса на местните и регионални власти в Европа / netinfo
15-ата пленарна сесия на Конгреса на местните и регионалните власти в Европа ще се състои на 27 и 28 май в Страсбург. Председателят на Общинския съвет в Шумен Даниела Русева ще участва в заседанието на Камарата на регионите. В българската делегация са включени шестима представители на местните власти – кметовете на Перник, Сатовча, Струмяни и Аксаково и председателите на общински съвети на Шумен и Плевен.

Дневният ред на сесията предвижда избор на президент на Конгреса, избор на генерален секретар на Конгреса, приемане на програми на двете камари – Камара на регионите и Камара на местните власти. Конгресът на местните и регионалните власти в Европа се състои от Постоянен комитет и комисии.

Постоянният комитет се състои от представители на всяка от националните делегации – по двама от държава и по един за страни, които са представени само в едната камара. Той заседава по време на есенната и пролетната сесия и действа от името на Конгреса в периодите между сесиите.

Конгресът на пленарните сесии или Постоянният комитет одобряват всички препоръки и мнения, които се изпращат до Комитета на министрите или до Парламентарната асамблея, както и резолюциите, отнасящи се за местните и регионалните власти. Работата на Конгреса е организирана около четири комисии.

Институционалната комисия има задължение да изготвя отчети за ситуацията на местните и регионалните демокрации в страните членки на ЕС и да следи за прилагането и изпълнението на принципите на Европейската харта на местното самоуправление. Тя има задача и да извършва мониторинг на междуправителствено ниво в рамките на одобрения проект на Европейската харта на регионалното самоуправление.

Комисията по култура и образование се занимава с медиите, младежите, спорта и комуникациите. Комисията по устойчиво развитие отговаря за околната среда и градоустройственото планиране. Комисията за социално сближаване разглежда въпроси, свързани със заетост, гражданство, миграция и междуобщностни отношения, както и въпроси за равенството на половете и солидарността.