Д. Александров отчете една година като областен управител
Д. Александров отчете една година като областен управител / снимка: Дарик-Шумен

„Не мога да дам оценка за работата си, хората ще я дадат", заяви областният управител на Шумен Димитър Александров на пресконференция по повод навършването на една година мандата му на губернатор. По думите му, годината в тези среди го е накарала да си мисли лоши неща за държавата, защото за 20 години администрацията е докарана до лошо състояние. „Има неща, които трябва да се променят, но това не става за ден-два", допълни Александров. На въпрос смята ли да се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори следващата година той отвърна - „Може би да".

„Годината премина под знака на кризата, наблегнахме на икономиите, но по никакъв начин от това не пострада работата на областната администрация', коментира губернаторът. За тези 12 месеца областната управа е похарчила с 78 400 лв. по-малко от предходния период. Най-големи икономии се отчитат в разходите за електроенергия, където от 37 000 лв. са намалели на 18 000 лв. От командировки в страната и чужбина са спестени близо 20 000 лв. в сравнение с последната година от мандата на бившия областен управител Тодор Тодоров.

Основен приоритет, на който е обръщано внимание през тази година е инфраструктурата в Шуменско. Заложени са били ремонти на пътищата към Силистра, Върбица и Карнобат, но при актуализацията на бюджета средства за това не са залегнали. Едва след среща с премиера Бойко Борисов е решено отсечките Шумен-Карнобат и Шумен-Върбица да бъдат цялостно преасфалтирани.  Ремонтът на пътя за Върбица ще започне още през тази година, той ще е на стойност 31 000 000 лв. „Вече има избран изпълнител и надзор", допълни Александров. Като успех той отчете и отстъпването на собствеността на военни имоти на областната администрация и община Шумен. „За първи път в България и за първи път в Шумен военни имоти се прехвърлят на областна и общинска администрация", поясни губернаторът. На община Шумен е отстъпена старата дивизионна болница, на областната администрация са предоставени Пети полк, дивизионен склад и лагер „Ивански".

Новосъздадената Постоянна консултативна комисия по туризъм също бе посочена, като положително постижение за тази една година. Областният управител съобщи, че от 1 септември стартира схема за финансиране „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите", тя е по Оперативна програма „Регионално развитие". „Водили сме разговори с общините Шумен, Каспичан и Велики Преслав за разработване и реализиране на проект за популяризиране на историческите и природни дадености", допълни губернаторът. По думите му, този проект ще бъде на стойност между 600 000 лв. до 1 000 000 лв.

Отчитаме и това, което не сме свършили, като определянето на границите на резерватите например", каза още Александров. Той допълни, че има още много проблеми за решаване.

Димитър Александров встъпи на поста областен управител на Шумен на 19 август 2009 г.