Част от УБДХ – противоконституционна, вече ще може да се обжалва
Част от УБДХ – противоконституционна, вече ще може да се обжалва / Георги Милков - председател на Центъра на НПО-Разград
Част от УБДХ – противоконституционна, вече ще може да се обжалва
41327
Част от УБДХ – противоконституционна, вече ще може да се обжалва
  • Част от УБДХ – противоконституционна, вече ще може да се обжалва

Конституционният съд обяви клауза от Указа за борба с дребното хулиганство за противоконституционна. Това съобщи Георги Милков - лидерът на  една от страните по делото - „Центърът на неправителствените организации" в Разград.

Казусът стигна до конституционните съдии след като мина през други три съдебни инстанции. Миналия август 51-годишният Явор Киранов от село Сейдол е осъден от Районен съд-Разград на 15 денонощия арест по УБДХ заради скандал на улицата с жената, с която наскоро се бил разделил, а преди това живеели на семейни начала. Защитата на Киранов обжалва наказанието, но Административен съд-Разград остави жалбата без разглеждане, обосновавайки се с чл. 7, изр. 1 от УБДХ съгласно който „Решението на районния съдия не подлежи на обжалване и се изпълнява незабавно". Върховният административен съд също отказа произнасяне преди становище на Конституционния съд.

От общо 12-те страни по делото в Конституционния съд - шест държавни институции и шест неправителствени организации - само две са изразили становище, че клаузата е съобразена с основния закон. Това са Министърът на правосъдието и Главният прокурор. Според останалите  текстът е противоконституционен. Това са: Народното събрание, Министерският съвет, министърът на вътрешните работи, Върховният касационен съд, Висшият адвокатски съвет, Българският хелзинкски комитет, Съюзът на юристите в България, фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека", фондация „Български адвокати за правата на човека" и сдружение „Център на неправителствените организации"-Разград.

Според конституционните съдии в нормативния документ, влязъл в сила през 1963 г., липсва инстанционен контрол върху действията на районния съдия за разлика от всички други хипотези на налагане на административни наказания по другите специални закони. Магистратите считат, че това противоречи на Конституцията на Република България. Ограничаването на правото на обжалване на нарушителя пред по-горна инстанция на съдебен акт, който предвижда налагане на наказание „задържане в поделенията на МВР", надхвърля необходимото за осъществяване на правосъдието - констатират още конституционните съдии в решението си за обявяване на противоконституционен на текста от Указа за борба с дребното