Близо 3 млн. лева от нерегламентирани превози в Шуменско потънаха в сивия сектор
Близо 3 млн. лева от нерегламентирани превози в Шуменско потънаха в сивия сектор / netinfo

Близо 3 млн. лева са достигнали приходите от нерегламентирани превози в Шуменско през миналата година. Тенденцията е основна причина за фалитите на лицензирани транспортни фирми, като в страната прекратилите дейност през 2014 г. са 2800. Това стана ясно на днешното заседание на Областната транспортна комисия, на което бяха представени резултатите от работата на сформираната мобилна група с представители на НАП, ОД на МВР и регионална дирекция "Автомобилна администрация" с цел ограничаване нерегламентираните превози на територията на областта.

Според изнесената информация подобни нерегламентирани превози са били засечени най-вече на жп и автогарата в града, както и на обръщача в кв. „Боян Българанов". По време на извършените проверки са проверени 26 автомобила. Съставени са 6 акта за установяване на административни нарушения, наложени са и 7 глоби с фиш.

Към момента проверките се извършват по метода на широкообхватния контрол. По думите на началника на група "Пътен Контрол" в сектор "Пътна полиция"-Шумен Захари Крумов той обаче не е подходящ за този тип проверки. „През следващата седмица ще оборудваме автомобилите си с камери за индивидуални проверки и тогава няма да има причина работата ни по този проблем да не бъде свършена", обясни той.

На заседанието бяха обсъдени и предложенията на общинските транспортни комисии в Нови пазар и Каспичан за изграждане на кръгово кръстовище между път I-2 Русе-Варна на км 135, третокласен път Мътница-Мадара-Каспичан и второкласен път Нови пазар-Тръница.

На заседанието Областната транспортна комисия се обедини около идеята до края на месец март мобилната група да продължи да прави внезапни проверки по места в пикови часове за извършване на нерегламентирани превози.