Биволовъди от цяла България се събраха в Шумен
Биволовъди от цяла България се събраха в Шумен / www.4coolpics.com

„Искаме субсидиране от държавата от 0,25 лв. за литър биволско мляко” заяви председателят на Асоциацията на биволовъдите в България със седалище в Шумен Марина Цанкова. Това обяви тя на пресконференция минути преди общото събрание на Асоциацията в Шумен.

Биволовъди от 33 ферми, намиращи се в 17 области, участват в събранието. На него ще бъде направена равносметка за извършеното в отрасъла през миналата година, ще бъде отбелязан и днешния празник на биволовъдите - Карамановден.

В момента литър биволско мляко се изкупува от производителите на цени между 0,80 до 1,00 лв. „Основните проблеми пред българските биволовъди са липсата на фураж и безхаберието на министерството на земеделието”, каза още г-жа Цанкова. По думите й биволовъдите подкрепят протестите на млекопроизводителите и нееднократно са участвалил в тях. Въпреки, че не участват в националните протести в София, заради днешното събрание, председателя на Асоциацията Марина Цанкова, изрази солидарност с протестиращите.

Към момента в България има 2 300 животни, които са обхванати от Националния генофонд и 257 към контролираната част на популацията. В Шумен има едно стопанство в кв. „Макак” със 150 животни, а броят на основното стадо биволици е 61. От 2000 г. фермата не се развива добре. От 1 400 литра добив на мляко, преди години към момента фермата произвежда 250 литра годишно.

„Ние обедняваме с всеки изминал ден и се надявам да има обрат в нещата”, допълни г-жа Цанкова. Крайно време е ние да съумеем да използваме предимствата на биволовъдството, защото в европейския пазар липсва този продукт. Продукцията от биволовъдството е екологични чиста. Биволите не боледуват от луда крава, млякото е с по-ниско съдържание на холестерол и богато на витамини, както и месото. „Ние имаме потенциал, защото породата българска „Мурра” е утвърдена през 2003 г.”, каза още Марина Цанкова. Благодарение на това, че породата се утвърди, България влиза в ранглистата на 10-та държави с право за износ на продукция за целия сват.

Друг проблем, който биволовъдите трябва да преодолеят е разнообразяването на популацията у нас. Единствена алтернатива е вносът на семенна течност от Индия и Китай. Министър Валери Цветанов е поел ангажимент при предстояща визита в Индия да разучи въпроса за евентуално сътрудничество в тази сфера, допълни г-жа Цанкова.