Бесни животни са нападнали хора в Шуменско
Бесни животни са нападнали хора в Шуменско / снимка: bg.wikipedia.org

Болна от бяс улична котка е нападнала трима души в шуменското село Коньовец, стана ясно по време на заседание на общинската епизоотична комисия в Шумен. Инцидентите са станали на 7 декември. Първият човек, нападнат от котката, е Нихат Сюлейманов. По-късно е бил нападнат и Ерхан Кечиджиев, който е бил ухапан от животното по крака. На помощ му се притекла съпругата му – Салиме, която също е била одраскана от котката. По-късно животното е било убито от брата на Ерхан. Тримата пострадали са били ваксинирани против бяс в болницата в Шумен.

Вечерта на 7-ми декември, чакал, болен от бяс, е опитал да нападне Шанай Мехмедова от с. Вехтово. Жената, която е ловец, го застреляла с пушката си. На другия ден чакал е влязъл в двора на Максим Ангелов във Вехтово. Чакалът е имал контакт с дворно куче, което е било ваксинирано.

Другият случай на животно, болно от бяс в Шуменскo, е регистриран в дома на Жечко Лунгов от шуменския кв. „Дивдядово”. Болната лисица е нападнала едно от домашните му кучета и е успяла да избяга. Кучето е било ваксинирано против бяс, но на 8 декември е проявило симптоми на заболяването и е било умъртвено от ветеринарен лекар.

Труповете на котката, чакала и кучето са били унищожени в шуменския екарисаж. Проби oт телата са били изпратени за изследване в лаборатория В София, а резултатите са потвърдили наличието на бяс. Предприети са нужните мерки за справяне със ситуацията.

Във връзка със заболяването, от директора на РВМС-Шумен д-р Христо Христов, са разпоредени спешни мерки. Сред тях са: да се извърши безплатна ваксинация на всички кучета, котки и еднокопитни животни, които излизат на паша в селата Коньовец и Вехтово. Ще бъде организиран и отстрел на диви животни в районите на двете села.