Агенцията по храните ще се разплати с шуменския екарисаж
Агенцията по храните ще се разплати с шуменския екарисаж / netinfo
Агенцията по храните ще се разплати с шуменския екарисаж
54070
Агенцията по храните ще се разплати с шуменския екарисаж
  • Агенцията по храните ще се разплати с шуменския екарисаж

Задълженията на Българската агенция по безопасност на храните към екарисажа в Шумен, които са в размер на 2.6 милиона лева, ще бъдат изплатени. Това съобщи за Дарик директорът на контролната агенция д-р Йордан Войнов. Днес екарисажът в Шумен спря работа.

Предстои гласуване в парламента на предлаганите промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, според които фермерите и общините сами ще си плащат транспорта и унищожаването на животинските трупове. Д-р Войнов уточни, че фермерите ще получават помощ от държавен фонд „Земеделие" за тази дейност.

Д-р Войнов е разговарял с шефа на шуменския екарисаж и са се договорили да се срещнат във вторник. „Лошото е, че си говорим през медиите, което не е добре и е някакъв метод на извиване на ръце, тъй като наистина ние от началото на годината досега сме изплатили сума в размер на 550 000 лв. и понеже моделът на работа е сбъркан, в момента сме внесли промяна в закона - мина на първо четене, чакам да мине на второ четене, за да може тези неща да се нормализират", каза Войнов.

Той допълни, че се е договорил с шефа на екарисажа да остане „на повикване", тоест ако има трупове, те да бъдат унищожени.

Шефът на БАБХ не изключи възможността да се използва единствено другият екарисаж в България - този във Варна. Икономически изгодно е дори труповете на умрели животни да се унищожават в румънски екарисажи, които работят на по-ниски цени. „Мислим да насочим нещата към Варна, включително мислим вариант за екарисаж и в Румъния", каза шефът на агенцията по храните. Той допълни, че в момента румънски екарисажи обслужват български фирми и по думите му дори излизало по-евтино.