Административният съд насрочи дело за сагата с пещера Бисерна
Административният съд насрочи дело за сагата с пещера Бисерна / снимка: Дарик-Шумен

Шуменският административен съд ще гледа делото образувано по жалба на „Водоснабдяване и канализация - Шумен" против заповедта на Регионалната инспекция по околна среда и води за каптажа в пещера „Бисерна. Той се ползва за водоснабдяване на Шуменското плато. Заседанието е насрочено за 3 февруари, съобщават от Административният съд.

Заповедта на екоинспекцията е предвид констатирано нарушение на Закона за биологичното разнообразие. Директорът на РИОСВ наложи „принудителна административна мярка", според която частично трябва да бъде разрушена съществуващата тухлено - бетонна стена на пещера „Бисерна", а на нейно място да бъде поставена метална решетка с цел опазване на защитените видове прилепи, населяващи пещерата.

В жалбата на ВиК се твърди, че заповедта не е подкрепена с нито едно доказателство относно нарушение на Закона. Посочено е, че пещера „Бисерна" и каптаж „Зандана" са два различни, самостоятелно и отделно обособени обекта, като единственото звено за връзка между тях е шахта - сифон, на която е премахнат металният капак.

Всички действия, извършени от ВиК в процеса на експлоатацията на каптажа са в изпълнение на санитарно-техническите изисквания на Закона за водите и нормативните актове по неговото прилагане се казва още в жалбата на водното дружество.