91 шуменчета пострадали от престъпления през 2011 г.
91 шуменчета пострадали от престъпления през 2011 г. / sxc.hu, архив

Ежегодно десетки шуменчета са обект на престъпни посегателства. За последните пет години (2007-2011) те са 324, сред които всяко четвърто е малолетно - от 8 до 13 навършени години. През посочения период, с 91 пострадали, 2011-та се очертава, като най-черна. Нарастването спрямо 2010 г. е с близо 57%. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Шумен. Общо за страната се регистрира снижение с около 14%. По информация на Териториалното статистическо бюро-Шумен, най-спокойна за малките шуменци е 2008 г., с 44 жертви на престъпления. 16-та по население, областта ни дели седмо място с Пазарджик по брой малолетни и непълнолетни, потърпевши от незаконни деяния. Начело е столицата с 313 случая, следвана от останалите големи региона: Варна. Бургас, Пловдив. Но не винаги броят на пострадалите деца е съразмерен с този на населението. В страната, с най-малко жертви (5) е Смолян, а в най-малката област Видин броят им е 37.

През петгодишния период в област Шумен момчетата по-често страдат от противозаконни действия, но през миналата година преобладават момичетата. През 2011 г. най-тежкото престъпление - убийство, застига в страната девет деца, пет от които под 13-годишна възраст. Тази трагична статистика касае шест области, и за съжаление Шумен е сред тях. В два региона - столицата и Търговище, случаите на убийство на деца са повече от един.

И през 2011 г. децата ни са потърпевши основно от най-разпространеното престъпление - кражбата. Засегнати са 37 лица, по-често непълнолетни (от 14 до 17 години), което е 73 на сто от общия брой. За наблюдавания петгодишен период извършените кражби от деца са 162 на брой. Според статистиката, през миналата година, на територията на нашата област жертва на грабеж са 10 деца, а с други 10 (предимно момичета) са извършени блудствени действия. Няма данни на отвлечени малолетни и непълнолетни шуменчета, засегнати от трафик на деца и такива, склонявани към проституция и хомосексуални услуги. За последните пет години в нашия регион трафик на деца не е засичан, а от останалите две посочени престъпления са регистрирани по два случая. Освен посочените, през м.г. срещу деца са извършени  и други престъпления: изнасилване, нанасяне на телесна повреда и други.

Жертва на агресия са и малтретираните деца. Данните на шуменската статистика сочат, че през м.г., през детските педагогически стаи в региона  преминават и са заведени на отчет 11 такива случая, 7 от които касаят момчета. Всяко трето малтретирано дете е пострадало от действията на своите родители. Останалите също са обект на насилие от страна на близкото им социално обкръжение - приятели и съученици.