38% от шуменските фирми страдат от финансови проблеми
38% от шуменските фирми страдат от финансови проблеми / Sofia Photo Agency, архив

Малко над 60 на сто от анкетираните бизнесмениджъри в Шуменско отговорят „задоволително" на въпроса  "Как оценявате настоящото бизнес състояние на вашето предприятие"? Този процент е близък до оценките на предприемачите от  декември 2010 г.  През последния месец на миналата година Териториалното статистическо бюро-Шумен е регистрирало мнението на 93 стопански ръководители в промишлеността, строителството, търговията и услугите. Сред тях всеки трети развива промишлена дейност. Още толкова са представителите на търговската гилдия. Строителството и услугите са включени в шуменската извадката с по 15 водещи фирми.  

Резултатите от анкетата сочат, че зимата на настоящата година е по-благоприятна за шуменския бизнес спрямо предходната. Основание за този извод дава фактът, че  с близо пет пункта нараства делът на тези, избрали на посочения въпрос отговор "добро" (19.4 % през декември 2011 г. срещу 14.5 % през декември 2010 г.). Всеки пети ръководител определя състоянието на бизнеса си като „лошо", докато преди година в тази категория попада всеки четвърти.  

Според  данните на шуменската статистика намалява с 4 пункта делът на предприятията, чиято производствена дейност  се свива. Основната част от участниците в изследването (57%) декларират, че през  последните три месеца дейността им остава без промяна. 

Запазват  се непроменени причините, които затрудняват  бизнесклимата в  нашия регион. Близо 65 на сто от шуменските предприемачи определят икономическата среда като несигурна. Процентът е идентичен с този от преди година. Недостатъчното търсене на предлаганите от шуменския бизнес продукция, стоки и услуги е стопиращ фактор за развитието на близо 60 % от фирмите. През декември 2010 г. тази причина се сочи от 56 на сто от анкетираните. Нарастването на този процент сочи, че замрялата покупателна активност на населението е все по-тежко бреме за мениджърите. 

От  финансови проблеми  страдат около 38 на сто от фирмите.  Посочената причина е свързана  с  ограничения при кредитиране, високи лихвени проценти, недостиг на финансов ресурс и др., и запазва третото си място от м.12.2010 г. Конкуренцията затруднява всеки трети ръководител. Икономическата криза ограничи  предлаганите работни места и остави  много шуменци без работа, но въпреки  това всеки девети анкетиран се затруднява да намери персонал с нужната квалификация. 

Статистиката  сочи, че декемврийските очаквания на шуменските фирми за  шест месеца напред са умерени. Не  предвиждат промяна в собствения си бизнес около 68 % от управителите. Сред останалите, позитивните нагласи  за близкото бъдеще се срещат два пъти по-рядко от негативните. Ще запазят продажните си цени на сегашното им равнище над 90 % от всички участници в наблюдението. Всеки 12-ти ще увеличи цените на изделията, стоките и услугите, които предлага. Минимален (2.2 %) е делът на мениджърите, които допускат намаление на ценовите си равнища. 

В шуменско не се очаква вълна от съкращения. Над 78% от изследваните разчитат да запазят персонала си. В кадрово отношение делът на оптимистите, очакващи да разширят наетите, е близо шест пъти по-нисък от  фирмите, в които ще се наложи да се прибегне към съкращения през близките месеци. 

От  януари тази година  бизнесмените в шуменско, а и в страната,  чиито фирми са включени в това наблюдения могат да подават информацията си до статистиката  онлайн. Това ще им спести и време и средства.