20 агнета без ветеринарномедицински документи ще бъдат умъртвени
20 агнета без ветеринарномедицински документи ще бъдат умъртвени / снимка: sxc.hu

20 агнета без ветеринарномедицински документи в шуменско село ще бъдат умъртвени. Причината е, че е ясно откъде са закупени животните и не може да се проследи здравният им статус  - съобщиха за Дарик от НВМС.

Животните, с неясен произход, бяха открити в частен стопански двор в с. Преселка, община Нови пазар. Сигналът е постъпил в Регионалната ветеринарномедицинска служба в Шумен вчера. Собственикът не може да представи документи, което не позволява да се проследи здравният им статус. Агнетата ще бъдат евтанизирани съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност и ще бъдат изпратени за обезвреждане в екарисаж. Драстичните мерки се налагат заради опасността от проникване на шап от района на огнищата на заболяването към вътрешността на страната. 

Инспекторите от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) предупреждават, че всички животни, за които се установи, че са без необходимите ветеринарномедицински документи, ще бъда умъртвявани съгласно закона.

Масирани проверки текат в цялата страна в сътрудничество с органите на МВР. Забранено е движението на чифтокопитни животни, с изключение на транзитно преминаващите, предназначените за изнасяне, както и животните, предназначени за незабавно клане, от фермите с въведени строги мерки за биосигурност. Забранени са пазарите и изложбите на животни.