2 нови изложби в шуменския исторически музей от днес
2 нови изложби в шуменския исторически музей от днес / netinfo

Две гостуващи изложби ще бъдат експонирани в Регионалния исторически музей в Шумен днес.

Първата от тях - „С ухание на казанлъшка роза", представя значението на розопроизводството в Казанлък и Розовата долина - традиция, която има над 350-годишна история. Между етеричномаслените култури розата заема водещо място и е едно от най-важните промишлени насаждения. От цвета на красивото растение се получава розово масло, розова вода, розов конкрет и др. Най-важно е розовото масло, което благодарение на своя фин аромат е незаменима съставка на парфюмерийните изделия. Маслодайната роза е пренесена в българските земи именно първо в Казанлъшкия край преди четири века.

В експозицията на Исторически музей „Искра" са изложени примитивна инсталация (гюлапана) за производство на розова вода и розово масло със съответните принадлежности - съдове за съхранение и експорт - шишета и конкуми (калайдисани медни съдове) с различна вместимост - от 100 грама до 5 литра, уреди за проследяване състава и качеството на розовото масло, шаблони, носещи информация за фирмата производител и страната на произход, поставяни върху съдовете.

Всички материали в изложбата са оригинални и въпреки че не са използвани от десетилетия, някои от тях все още пазят аромат и останки от розово масло.

Изложбата, показваща процеса на производство на розова вода и масло,съхранение и експорт, до този момент е гостувала в музеите в градовете Поморие, Стара Загора и Пловдив, а в Шумен ще бъде експонирана до края на месец януари 2015 година.

„Неспокойният дух на Ботев" е втората гостуваща изложба, експонирана в Мраморното фоайе на музея по повод Деня на народните будители - 1 ноември.
Фото-документалната експозиция проследява живота и забележителното дело на огнения български революционер, просветител и будител. Благодарение на нея посетителят ще се докосне до Националния музей в Калофер - мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство, в която той е израснал и се завръща след учението си в Одеса и учителстването в Задунаевка. Експозицията разказва не само за ролята на поета в национално-освободителното движение, но представя града и семейната среда, в която е израснал. Проследени са документално и странстванията на Христо Ботев.

Посетителите ще имат възможността да видят първата известна снимка на поета като ученик в Одеската мъжка гимназия, училището в Задунаевка, в което е работил, дори камъка, от който е произнесъл огнената си реч през 1867 г. в Калофер. Шуменци ще имат възможност отново да се докоснат до неговия поетически гений и да открият още скрита мъдрост в неговата публицистика. Представени са и снимки на съпругата му Венета, на единствената му дъщеря Иванка и прощалното му писмо до тях. Акцент в изложбата са участието на героя в епилога на Априлското въстание от 1876 година и героичният подвиг на неговата чета.

Изложбата ще бъде експонирана до 27 ноември.