130 години учебно дело честват в Светлен
130 години учебно дело честват в Светлен / Борислав Курдов, архив

130 години от създаването си отбелязва основно училище „Антон Страшимиров" в поповското село Светлен. Тържествата по повод юбилейната годишнина започнаха днес с отворени врати на учебното заведение. „Училището ни е прекрачило три века и продължава с магията на знанието и просветата да омайва ученици и учители, родолюбиви българи, убедени, че училището чертае посоката в живота на всеки човек", каза директорът Петя Златилова.

Сега в учебното заведение се обучават 179 деца от шест поповски села. То разполага с добра материална база. Преди година в неговото обновяване и ремонтиране бяха вложени 4,5 млн. лева по проект за енергийна ефективност.

По повод годишнината бяха издадени юбилеен вестник „Светлина и духовност" и книга „130 години учебно дело в Светлен", които проследяват историята на школото, чрез спомени на бивши и настоящи учители и ученици. „Книгата не казва всичко, не разказва за всички, но е отправна точка към едни родолюбиви размисли", каза съставителят и издател Божидар Николов, бивш възпитаник на училището.

Възпитаници на училището ще изнесат концерт в читалището за всички гости на празника.