Започна вторият тур от конкурса за оперно дирижиране
Започна вторият тур от конкурса за оперно дирижиране / снимка:Община Русе

Днес започна вторият тур от Международния конкурс за оперно дирижиране „Синият Дунав“, на който Русе е домакин от 5 до 20 септември. Организатори на събитието са австрийската компания Blue Danube Musicimpressario, Музикална къща V'AMO и Държавна опера - Русе. Целта на конкурса е да се подпомогнат млади музиканти от различни страни, като им се даде шанс за изява през следващите две години в различни оперни театри и оркестри.

Съгласно статута на конкурса, най-добре представилите се участници получават покана за гастрол в Държавна опера - Русе; Държавна опера - Бургас; Симфоничен оркестър – Пазарджик; Фолкстеатер Рощок, Германия; Национален оперен театър Бърно „Яначек“, Чехия; Национален оперен театър - Белград, Сърбия; Оперен театър „Царицин“ - Волгоград, Русия; Националния Моравскосилезийски Театър – Острава, Чехия; Националния оперен театър на Сараево, Босна и Херциговина, както и участие в Гала представлението при закриване на конкурса на 20 септември.

Конкурсът се провежда за пета поредна година, но за първи път в Русе. Любопитна подробност е, че в света има само няколко подобни конкурса за диригенти – най-известни са конкурсите в Белиндзона (провежда се на всеки три години) и в Барселона.

В Петия международен конкурс по оперно дирижиране Blue Danube участват 60 диригенти от над 40 националности. Авторитетно жури оценява кандидатите в три тура. То включва утвърдени професионалисти в оперното изкуство – диригенти, директори на оперните театри, режисьори, продуценти и импресарии.  Сред тях са Лари НЮЛАНД (САЩ), председател на журито; Нийлс МУУС(Австрия), Директор на оперната програма във Виенска консерватория, бивш интендант и главен диригент на Фолксопер във Виена и Ландестеатер в Инсбрук, Австрия; Михаела Силвия РОСКА (Тимишоара, Румъния); Найден ТОДОРОВ, диригент, Директор на Държавна опера - Русе; Юри ИЛИНОВ (Волгоград, Русия). В програмата на конкурса са включени оперните спектакли „Вълшебната флейта” от Моцарт, „Кармен” от Бизе, „Бохеми” от Пучини с участието на солисти, хор и оркестър на Държавна опера - Русе.

Първият тур се проведе от 5 до 11 септември. Регламентът включваше оценяване на всички участници, които имаха възможност да дирижират репетиции на съответните оперни заглавия. Във втория тур продължават получилите най-висока оценка. Той стартира днес и продължава до 17 септември включително. В него са допуснати 18 диригенти, които ще дирижират музикални репетиции в рамките на 75 минути. Класираните диригенти за Трети тур ще бъдат обявени на 17 септември след редовното конкурсно време. До трети тур ще бъдат допуснати 6 диригенти.

Третият тур ще се състои от 18 до 20 септември. Предвижда се активно участие на финалистите в репетиции на спектакъла на операта „Бохеми” – всеки диригент ще дирижира по едно действие.

Церемонията по награждаването е на 20 септември, след което победителите /първа, втора и трета награда/ ще дирижират спектакъла на операта „Бохеми” на сцената на Държавна опера - Русе.

Входът за публиката по време на Петия конкурс за оперни диригенти е свободен. Церемонията по награждаването и Гала спектакълът на операта „Бохеми” – с билети.