Иван Белоев с награда Данубиус
Иван Белоев с награда Данубиус / Русенски университет
Д-р Иван Белоев от Русенския университет е тазгодишният носител от България на наградата „Млад учен“ на австрийското Министерство на науката, научните изследвания и икономиката и на Института за Дунавския регион и централна Европа. Той получи наградата си заедно със свои колеги от 13 държави на церемония в Загребския университет, който тази година домакинства Дунавската конференция на ректорите.

Наградата бе връчена от д-р Ерхард Бусек, който е Доктор хонорис кауза на Русенския университет, бил е министър на образованието и вицеканцлер на Австрия. Церемонията бе част от програмата на годишното заседание на Конференцията на ректорите на университетите от Дунавските страни. Присъстваха също и представители на австрийското правителство.

Сред критериите, на които трябва да отговарят номинираните, са: да са защитили докторската си степен преди по-малко от 5 години; да имат научни постижения и иновативен подход към академичната работа; научните им трудове да са обвързани с проблемите на Дунавския регион.

Важно е класираните кандидати да участват в международни мрежи, да работят по проекти и да представят публикации и да докажат опит в преподаването. Всяка от 13-те страни от Дунавския регион излъчва свои номинации и жури определя по един носител на наградата. „Разработване и изследване на модулна комбинирана система за снабдяване с енергия и мониторинг на вредните емисии от автомобилния транспорт“ е темата на дисертацията, с която Иван Белоев защитава докторската си степен през 2015 година.

Има повече от 30 публикации в международни издания в областта на екологичния транспорт, автомобилите, задвижвани с алтернативно гориво, логистика и други. Участва в няколко международни и национални проекта. Ръководител е на екипа HydRU, в който съвместно работят над 40 студенти, докторанти и преподаватели от различни факултети на университета.

За краткото време от своето създаване екипът направи два прототипа на градски автомобил, а на международното състезание Shell Eco-marathon challenger event през октомври в Истанбул болидът, задвижван с водородна клетка се представи отлично и спечели наградата за дизайн.