УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАЕДНО В РАЗЛИЧИЯТА”
УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАЕДНО В РАЗЛИЧИЯТА” / netinfo

Ученици от ОУ „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – с. Семерджиево и членове на ДКВТ „ГЮНЕШ” – Русе, представиха дейността си по клубове в рамките на проект ДА БЪДЕМ ПРИЕЯТЕЛИ – РАЗЛИЧНИ, НО ЕДИННИ И ТОЛЕРАНТНИ.
В презентации, изготвени от самите ученици, всички присъстващи се запознаха с работата на отделните клубове през изминалата година – репетиции, работа по дейности, изяви в изложби, училищни и извънучилищни мероприятия.

Участниците в конференецията с интерес наблюдаваха модели на изделия, изработени в клубовете „Ръкоделие” ( карета, кукли, оя, шалове на една кука, покривки, изработени по метода  ПАЧУЪРК, салфетки, тишлайфери ), клуб „Приложни изкуства” ( рисунки върху стъкло, природни материали, керемида, апликации с прежда, цветни хартии, амулети ), клуб „Информатика” ( рисунки на компютър и изработени картички), Пламена Станчева от клуб „Приказен свят” запозна присъстващите със заглавията на приказките, обект на работа в клуба и обясни тънкостите на актьорското майсторство при драматизациите, представени на училищни тържества.

УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗАЕДНО В РАЗЛИЧИЯТА
netinfo

 

Юзлем Хасан, Юзге Неждет, Бейрин Юмит и Калина Илиева описаха подготовката на типичните за района ястия като КЬОБЕТЕ, БАКЛАВА, ШЪЛБЬОРЕК, ястия с месо и онагледиха работата на клуб „Млад кулинар” със снимков материал от дейностите си.
Едже Ахмед представи блестящо работата на клуб „Музикален свят” в презентация със снимки от самите репетиции и изявите на малките музиканти в Международния ден на майчиния език, Хъдреллез и Гергьовден, откриване на Етнофестивала и началото на учебната година с Ромски танц и танц „По жътва”, изпълнения на тъпан в размери 2/4, 4/4, 6/8 и 9/8.
Добри Стоянов разказа за проучвателската дейност на клуб „От бабините ракли”, включваща проучвания на местни обичаи в селата Бъзън, Семерджиево, Червена вода и Ястребово.
Дилек Ремзи  от клуб „Фотографи в действия” обобщи дейността на всички клубове в снимков материал, представен във фотографската изложба при откриване на училищния Етнофестивал.
В заключителната част на конференцията ръководителят на проекта благодари на всики участници в клубовете за активната им дейност през изминалата година, като акцентира върху придобитите умения в различните клубове и натрупаните знания за традициите на етносите. Съхранението на обичаите и културата на отделните общности с различен етнически произход не води до разделение, а до обогатяване на културата и ценностите на всички в нашата родина.

„Настоящият   документ   е   изготвен   с   финансовата   помощ   на   Европейския   социален фонд.
ОУ“Св.св.Кирил и Методий“, с.Семерджиево, обл.Русе носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Министерството на образованието и науката."