Тодоровден е
Тодоровден е / Дарик Русе, архив

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към светеца е засвидетелствана още в ранните векове. Според народните обичаи Тодоров ден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден, Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Във времето народностната традиция е наложила на този ден да се правят “кушии“ или надбягвания с коне – един хубав обичай, запазен в много краища на България и до днес. В кушията участва цялото село. Мъжете се обличат с нови ризи, почистват конете, накичват ги и ги извеждат за надбягването. Победителите се награждават - конят получава юзда, а стопанинът му - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.

На Хиподрума край Русе ще се проведе кратко състезание, което започва в 11 часа, съобщи собственикът на конен клуб Красимир Искъров.

Справката в отдел „Гражданско състояние” показва, че на територията на Община Русе живеят 1306 мъже с името Тодор; 651 са русенците, наречени Теодор; Теодора се казват 645 дами; 141 са жените с името Тодора и 579 русенки се наричат Тодорка.