Седем рейки за наблюдение на водното ниво ще бъдат монтирани в област Русе
Седем рейки за наблюдение на водното ниво ще бъдат монтирани в област Русе / снимка:Областна администрация Русе

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН и Напоителни системи ЕАД – клон долен Дунав се ангажираха с монтирането на съоръжения за наблюдение на нивата на долните течения на вътрешните реки в област Русе. Рейките, които ще бъдат монтирани, са общо седем и ще бъдат разположени на следните места: мост „КолюФичето” при гр. Бяла; мост при село Кривина; мост при р.Студена при село Караманово, мост на р. Черни Лом при с.Кацелово, мост на река Бели Лом при с. Писанец, мост при с.Нисово и при „Дъгов” мост в гр. Русе. Ще се използват и две вече монтирани измервателни съоръжения – едно при село Широково и още едно при моста в Божичен.

Това бе едно от решенията, които експертите взеха на провелата се вчера работна среща в кабинета на областния управител Стефко Бурджиев. То трябва да бъде реализирано до 15 септември тази година. На дискусията присъстваха генералният директор на Националния институт по  метеорология и хидрология към БАН доц. д-р Георги Корчев, управителят на Напоителнисистеми ЕАД – клон долен Дунав Михаил Милчев, заместник-областният управител Веско Маринов, представители на варненския филиал на НИМХ и на Басейнова дирекция.

Най-важна в превенцията на риска от аварии е информацията и тя трябва да достигне до органите, които взимат важните управленски решения. Такива са общините и областните администрации, подчерта областният управител Стефко Бурджиев. Той добави, че е наложително да има по – добро сътрудничество със службите за бързо реагиране и националния оперативен център и е необходимо ведомствените системи за наблюдение да се съвместяват по-добре.

В тази връзка работната среща доведе и до други решения - да се търси разработване на стандартна оперативна процедура, по която информацията да достига най-бързо до нейните потребители. Като най-бърз източник за пренос на информация за тежки аварии и бедствия Стефко Бурджиев определи Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерството на вътрешните работи, откъдето информационният поток преминава директно към областните управители.

Експертите решиха, че е необходима среща с вътрешния министър Цветан Цветанов, на която да бъдат представени възможностите на системите за ранно предупреждение за опасни и особено опасни явления от хидрологичен и метеорологичен характер. На тази среща е предвидено да бъде обсъден и характера на взаимоотношенията между института по метеорология и хидрология и заинтеросованите организации, след което тези връзки да бъдат регламентирани и да станат част от плана за защита при бедствия.