Русенските енергетици отново излизат на протест
Русенските енергетици отново излизат на протест / DarikNews, архив

Русенските енергетици отново ще излязат на протестно шествие, съобщават от синдикалните организации в „Топлофикация Русе”. В понеделник работниците ще тръгнат от централата в 11.30 ч. и ще протестират в района на Дунав мост в рамките на един час, като възнамеряват да спрат движението, след което отново ще се приберат в дружеството. Протестите на русенските енергетици ще продължат до 7 ноември т.г. включително.

В петък, 31 октомври, ръководителите на четирите синдикални организации в русенското дружество са изпратили до председателя на Народното събрание, служебния премиер и до министъра на икономиката и енергетиката протестна декларация, в която настояват държавните органи да въведат незабавно ред в определянето на изкупните цени на електроенергията и в разплащанията от страна на НЕК към топлоцентралите в страната. В декларацията се посочва, че значителните суми, които НЕК дължи на „Топлофикация Русе”, не просто затрудняват работата на русенската централа, а и поставят под въпрос нейното съществуване, тъй като дружеството не може да се разплаща със своите контрагенти, работещите получават възнагражденията за труда си със закъснение.

„Действията на НЕК водят топлоцентралите в страната към фалит, в цял свят от енергетика се печели”, коментират синдикалистите. Те предлагат спешна среща на най-високо ниво, в която задължително да участват представители на синдикатите, на която да се набележат неотложни мерки за решаване на проблема.