Русенският университет ще признава матурите като приемен изпит
Русенският университет ще признава матурите като приемен изпит / netinfo
Русенският университет е едно от 11-те висши училища в страната, които ще признаят матурите като приемни изпити. Очаква се на 25 януари ректорите да обявят официалната си позиция пред просветния министър Даниел Вълчев. Тази година матурите за първи път са задължителни за всички зрелостници.

Заместник-ректорът по учебната част в Русенската Алма матер доц. Борислав Ангелов заяви, че решението за признаване на матурите като вход за университета е взето още преди години. Според ръководството на висшето училище, изпитите на абитуриентите са на достатъчно високо ниво.

В справочника за кандидат-студенти ще бъде посочено кой конкурсен изпит в РУ на коя матура съответства, допълни доц. Ангелов. Има обаче и специалности, по които задължително трябва да се държи изпит, като например “Инженерен дизайн”. В нея се влиза с рисуване, което не е сред предметите, по които се държи матура.

Заместник-ректорът съобщи още, че и тази година ще има предварителни изпити, като най-вероятно те ще се проведат в първата половина на май.