/ Държавна опера-Русе
Русенската филхармония ще представи симфоничен концерт на 21 февруари, от 19:00 часа в зала Филхармония. Диригент на концерта ще е Георги Димитров. От сезон 1995–1996 г. Георги Димитров е Музикален директор и Главен диригент на Пловдивската филхармония, впоследствие на Оперно-филхармонично дружество-Пловдив и реализира множество проекти, турнета в страната и чужбина, както и откриването на Европейския месец на културата, предавано директно по Евровизия.

От 2000 г. Георги Димитров е главен директор на Оперно-филхармонично дружество — Русе, а от 2005 до 2009 г. е Директор на Оперно-филхармонично дружество-Пловдив.

От 2009 г. е главен диригент в Оперно-филхармонично дружество - Русе. Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни оркестри и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и други.

Репертоара му включва симфонични произведения и оперни заглавия, премиерни изпълнения на творби от Константин Илиев, Симеон Пиронков, Лазар Николов, Красимир Кюркчийски, Георги Арнаудов и др.; творби от Дмитрий Шостакович, Антон Брукнер, Густав Малер, Арнолд Шьонберг, Ленард Бърнстейн, Сергей Прокофиев;

Впечатляващи са неговите постановки на „Набуко“, „Аида“, „Травиата“, Бал с маски", „Отело“, „Дон Карлос“, „Риголето“ и „Трубадур“от Джузепе Верди, „Бохеми“, „Тоска“ от Пучини, „Норма“ от Белини, „Любовен еликсир“ и „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, „Селска чест“ от Маскани, „Дама Пика“ от Чайковски. Като гост изпълнители ще чуем, виолончело - Атанас Кръстев и саксофон - Борис Петров.

Атанас Кръстев-виолончело, борис Петров-саксофон
Държавна опера Русе

Борис Петров – Парчето Завършва училището по изкуствата "Проф.Веселин Стоянов" - Русе. В него получава подготовка по три инструмента, кларинет и пияно.

Негови преподаватели са били Латинка Стайкова, Здравко Славов, Сребрина Гуглева и други. Във консерваторията изучава саксофон и завършва магистратура по дирижиране.

За баща си, големия български джаз саксофонист Петър Петров – Парчето казва че е бил много демократичен и уравновесен родител, често той е изисквал от него подготовка едва час и половина, без да настоява за по продължителни усилия.

В музиката обръща внимание и на най-малкия детайл. Определя всеки тон като цвят. От 2000 година е солист оркестрант на Биг Бенда на БНР, а през свободното си време в пияно бар или джаз клуб.

Русенци го познават и от изявите му в джаз срещите в Клубът на дейците на културата в Русе. От 2013 година е и музикален директор на Джаз фестивал Русе, с което продължава традициите създадени от неговия баща, но със собствен стил.

През 1991 основава джаз трио Русчук, с което печели голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992г.Свирил е на много места по света, едни от най - радушните му слушатели са руснаците, филипинците, шведите и южните народи.

Себе си определя, като сетивен човек, музиката е нещо без което не може. Въпреки, че е джаз музикант той е почитател и на музиканти, като Кийт Ърбан, който изпълнява кънтри музика.

Патриотичното възпитание от баща си е оформило мнението му да работи в България.За Борис Петров родният му град е любим, преоткрива Русе при всяко свое завръщане. След 10 години се вижда като преподавател.

Атанас Кръстев-виолончело, борис Петров-саксофон
Държавна опера Русе

АТАНАС КРЪСТЕВ е роден в София на 22.08.1988 в семейство на музиканти. Завършва НМУ „Любомир Пипков”(2007) и ДМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев(2012).

От 2011 г. специализира и при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. Посещава майсторски класове по виолончело на Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен, Антонио Менезес, Давид Герингас, Даниел Вайс, Люис Кларе, Йоханес Горицки, Мария Клигел, Райнхард Лазко, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Томас Деменга, и други. Oт 2001 до 2011 има 14 преобладаващо първи, специални и извънредни награди от национални и международни конкурси (България, Чехия, Сърбия).

За високи постижения в областта на музикалното изкуство е удостоен с: Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” и „Кристална лира” на СБМТД(2007 и 2012). Изявява се от 7-годишен. Концертирал е в Австрия, Франция(Париж), Холандия, Италия, Испания, Гърция, Чехия(Прага), Словакия, Сърбия(Белград), Бразилия (Бразилия, Рио де Жанейро, Сао Пауло), на всички отговорни български подиуми и фестивали.

Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова телевизия, Телевизия „7 дни”, СКАТ, МСАТ, Белградската национална телевизия, Бразилската TV”Globo”, документални и студийни записи в БНР и други.

Рециталът му на 30.11.2005 в столицата на Бразилия е издаден на DVD от BsB. Наскоро записа CD (Концерт от Хайдн - до мажор) с Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, диригент Пламен Джуров. От 2001 г. досега А. Кръстев е изнесъл над 30 концерта като солист на оркестри – под диригентството на: Васил Казанджиев, Емил Табаков, Георги Димитров, Йордан Дафов, Пламен Джуров, Ангел Станков, Найден Тодоров, Станислав Ушев, Мартин Димитров, Джеймс Макдоналд(САЩ), Карлос Морено (Бразилия), Роберто Болоня (Бразилия), Оливър Гилмур (Англия), Жак Мерсие(Франция) и други.

От 2002 г. участвува във виолончеловото трио „Cellissimo”( с Анатоли Кръстев и Калина Кръстева), с което концертира в България и чужбина. Атанас Кръстев е в състава на клавирните триа: “Primo”, „Mozart de Deloitte”, „Oscar Esplá de Asisa”(с което записа CD с творби на Брамс и Пиацола) и и на клавирнив квартет “Brams de El Mundo”.

Знаменити професори, българската и чуждестранната критика предричат бляскаво бъдеще на младия музикант. В програмата на 21 февруари от 19 часа в зала Филхармония ще чуем: Дебюси - Малка сюита, Дебюси - Рапсодия за саксофон и оркестър, Лало - Концерт за виолончело и оркестър.