Пътно поддържане виновна за блокирането на пътищата през зимата, сочи доклад на областния управител
Пътно поддържане виновна за блокирането на пътищата през зимата, сочи доклад на областния управител / netinfo
Фирма “Пътно поддържане” е сключила едновременно четири договори за снегопочистване без да разполага с необходимата техника. Това е основната причина за блокирането на пътищата в началото на годината, сочи проверка на областния управител Мария Димова. За една и съща техника „ Пътно поддържане-Русе”, е сключила договор с Областно пътно управление за поддържане на републиканската пътна мрежа, и с още три общини- Русе, Сливо поле и Ветово.

Общините Бяла, Борово, Две могили и Ценово нямат осигурена техника за опесъчаване и лугиране, показва още проверката. Наличната техника на община Борово, община Две могили и община Иваново не дава възможности за снегопочистване при дебелина на снежната покривка по-голяма от 50 сантиметра и при снегонавявания, подчерта Димова.

Община Борово не разполага с техника с реални възможности за почистване на пътния участък Обретеник - Батин. За този участък е наложително осигуряването и на тежка извличаща техника, която да е дислоцирана в района на селата Обретеник или Горно Абланово.

Община Русе няма клаузи по сключените договори за товарене и извозване на снега от уличната мрежа на Русе, е друга от констатираните слабости. Комисията, свикана от областният управител Мария Димова препоръча на община Русе да осигури такава техника за предстоящия зимен сезон.