/ Община Русе
Програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“ на 22 март, петък - ще ни предложи спектакъл на световноизвестния италиански ренесансов ансамбъл „Росиньол“ - едно атрактивно пътуване в годините на Леонардо да Винчи (1452-1519).

Програма на Международен фестивал „Мартенски музикални дни“ днес

Името на ансамбъла идва от френската дума La Rossignol (славей), която се среща много често като заглавие на редица ренесансови композиции, свързани с красиви импровизации върху „дългите“ нотни стойности.

Очаква ни музикален театър, зрелищна реконструкция на бляскавите аристократични празненства от епохата на Медичите, в чийто център е танцът, възприеман като символ на божествената хармония.

Русенска филхармония открива Мартенски музикални дни под палката на маестро Камджалов

Концертът-спектакъл, съставен от музика, песни, танци и сценично разиграване, е възстановка на празненство на нобилите от края на 15. век. Преобладават танците, главно поради факта, че по онова време - времето на Леонардо, когато танцът се възприема като символ на божествената, космическа хармония, един човек е трябвало да знае как да танцува, за да бъде допуснат до двора.

Значението на танца е било толкова голямо, че той се е уреждал от херцога със закон, регламентиращ подробно стъпките, дрехите и даже бижутата, разрешени за носене от благородниците.

Clavissimo - изложба в рамките на МФ "Мартенски музикални дни"

Костюмите на ансамбъла са изработени в стила, характерен за края на 15. век, а инструментите, които артистите използват и които допълват монодичното и полифонично пеене, са старинните виела, блокфлейти, гайди, позитив орган, хърди-гърди (вид лира), лютня, ренесансова китара, ударни инструменти, както и ренесансов тромбон, кръмпкорни (извита корна) и бомбарда (вид обой).

Гостуването на италианския ансамбъл „Росиньол“ на сцената на МФ „Мартенски музикални дни“ се осъществява в партньорство с Италианското посолство и Италианския културен института в София