Пеликанчета вече писукат в „Сребърна”
Пеликанчета вече писукат в „Сребърна” / РИОСВ-Русе

Новото поколение къдроглави пеликанчета в резервата „Сребърна" край Силистра вече са се излюпили, съобщават от Русенската екоинспекция. Пилета са забелязани на една от наколните платформи в езерото при последния обход. Все още е трудно да бъде определен броят им, тъй като възрастните ги крият.

С месец по-рано тази година се завърна колонията от къдроглави пеликани в „Сребърна". Още в началото на февруари 60 двойки се настаниха върху платформите и започнаха да строят гнезда. Високото ниво на водното огледало и наличието на храна благоприятстваха гнездовия период.

Къдроглавият пеликан е една от най-едрите летящи птици на Земята. Костите на огромния клюн, както и на целия скелет имат множество кухинки, пълни с въздух. Това ги прави леки, без да намалява здравината им. В огромната си кожна торба под долната челюст те побират уловената риба. Женската снася 2-3 бледосини яйца, които се мътят 2 седмици. Перата на малките поникват за 10 дни. Гнездото на къдроглавите пеликани е построено от тръстикови стъбла и листа. Отвътре е застлано с меки пера и листа. Родителите хранят малките си с полусмляна риба. Пеликаните са едни от най-грижовните родители в птичия свят.

По данни на ЮНЕСКО в поддържания резерват „Сребърна" край Силистра гнезди 12% от световната популация на защитения вид „къдроглав пеликан".