Осмите Арнаудови четения събират преподаватели и учени от 6 университета
Осмите Арнаудови четения събират преподаватели и учени от 6 университета / Дарик Русе, архив

Днес и утре Русе ще бъде домакин на Осмите Арнаудови четения. Поредното издание на събитието ще бъде посветено на 135-та годишнина  от рождението на акад. Михаил Арнаудов. С конференцията се отбелязва и годишнина от създаването на Научния център по фолклор, литература и лингвистика „Св. Димитър Басарбовски“, създаден преди 20 години към катедра Български език, литература и изкуство. Работата на научната конференция традиционно се организира в секциите „Михаил Арнаудов – личност, творчество, идеи“, „Фолклор и етнология“, „Литературознание“, „Културология“ и „Езикознание“.

Нова секция тази година е формирана за докторанти и студенти. 90 учени, преподаватели, докторанти и студенти от Великотърновския университет, Нов български университет, Югозападен университет – Благоевград, Шуменския университет, Софийския университет, Русенски университет, музейни работници и сътрудници на Държавен архив от цялата страна, както и научни работници от БАН се включват в осмото издание на форума. Доклади ще изнесат и учени от  Македония, Сърбия и Швеция.

Пленарните доклади са на проф. дфн Анчо Калоянов от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”  и проф. дфн Михаил Неделчев от Нов български университет.

Откриването на Осмите  Арнаудови четения е от 11.30 часа в Аулата на Корпус 2.

Организатори са Русенски университет „Ангел Кънчев”, Община Русе, Научен център по фолклор, литература и лингвистика „Св. Димитър Басарбовски“ - Катедра по български език, литература и  изкуство, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Департамент „Нова българистика“ на НБУ – София. Събитието е част от календара на Есенния салон на изкуствата и културата на Община Русе.

Съпътстващите събития започнаха на 10 октомври, когато в музея бе открита изложба „Хераклея – перлата на културно-историческото наследство на Битоля“,

11 октомври, петък:

16.30 – Представяне на книгата „Проблематика  развоја  футура  и  његове  граматикализације у  словенским  језицима“ на проф. Дойчил Войводич, зала 2Г.408, Учебен корпус 2 на Русенския университет;

17.30 – Изложба „135 години от рождението на Михаил Арнаудов“ – Регионална библиотека „Любен Каравелов“;

18.00 – Откриване на изложбата „Да спи зло под камък. Апотропеи“ – Исторически музей, зала „Княз Александър I”;

18.30 – Представяне на литературните поредици на Департамента „Нова българистика“ на Нов български университет – Исторически музей, зала „Червен“.