/ iStock/Getty Images
През изминалата седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването
Представиха актуалната обстановка на територията на Област Русе във връзка с афрканската чума по свинете. Общият брой на евтаназираните прасета в областта е приблизително 98 000.

Няма нови огнища на Африканска чума по свинете в Русенско

Това стана по време на заседание на постоянната междуведомствена епизоотична комисия. По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, през изминалата седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.

Нагорещена среща в Русе между ловци и представители на властите за Африканската чума

Отбелязано бе също, че паралелно продължават проверки в личните стопанства, като в периода от 14-ти до 18-ти октомври, техният брой е 90 и са се провели в 14 населени места.

780 стопани в Русенско ще получат обезщетение за доброволно умъртвяване на животните си

По отношение на получен сигнал за неспазване разпоредбите и отглеждане на прасе от тип „заден двор“ в село Волово, то опасението се е оказало вярно и на стопанина е наложен административен акт и съответно глоба от 500 лв.

Четири нови огнища на Африканска чума са регистрирани в Русенско

Също така той ще трябва да умъртви прасето, което е отглеждал. Общо 3 такива случая са констатирани в областта, а именно в Бяла, Ново село и Волово. Що се касае до контрола при отстреляните диви свине, то от началото на ловния сезон една единствена проба се е оказала положителна.

Aфриканска чума е установенa в още един свинекомплекс в Русенско

Относно ситуацията с големите свинеферми може да се каже, че в четвъртък започва последната дезинфекция в свинекомплекса в Бръшлен и в рамките на следващите 2-3 дена би трябвало да приключи. В началото на идната седмица такава ще се проведе и в свинекомплекса в Николово.
БГНЕС