/ Областна администрация-Русе
Ловци и търсачи на трюфели в Североизточна България готови за протести
В Пленарна зала на Община Русе по покана на областния управител Галин Григоров се проведе работна среща относно предприетите мерки срещу болестта Африканска чума по свинете. съобщиха от Областна администрация.

780 стопани в Русенско ще получат обезщетение за доброволно умъртвяване на животните си

От срещата, в която участва и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, стана ясно, че се предвиждат законови промени, които ще удължат периода за групов лов на дива свиня.

Четири нови огнища на Африканска чума са регистрирани в Русенско

Той обяви, че в Парламента е внесено предложение за промени в чл. 54 от Закона за лова и опазване на дивеча, с което ще се даде възможност министърът на земеделието и храните да определи по-дълъг срок за групов лов на дива свиня на гонка и по този начин, той да продължи до март. 

След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово

„Очаква се промените да бъдат разгледани от Народното събрани още в началото на септември“, заяви Добрев. Също така той призова ловците стриктно да спазват въведените до момента мерки през следващия месец.

Aфриканска чума е установенa в още един свинекомплекс в Русенско

„Това са европейски ветеринарни разпоредби и предстоящия одит от Европа ще оцени доколко ефективно ги изпълняваме“, каза още заместник-министърът.

Над 70 000 прасета са загробени в Русенско, нов случай на Африканска чума на остров Батин

В днешната среща участваха и заместник-областните управители на област Русе Свилен Иванов и Валентин Колев, заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Цветко Александров, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Мирослав Маринов, както и директорът на Северноцентрално държавно предприятие инж. Цветелин Миланов, а също и представители на ловни сдружения и събирачи на трюфели от Североизточна България.

Унищожават още свине в Русенско заради чумата

От своя страна д-р Цветко Александров обяви, че в момента са засегнати 7 свинекомплекса, умъртвени са близо 131 000 животни, а директните загуби от обезщетения достигат 40 млн. лв.

Откриха денонощен горещ телефон за Африканската чума в Русенско

Що се касае до огнищата на заболяването по домашни прасета, то техният брой за страната към момента е 33, а случаите по диви свине са общо 52. Не по-малко внимание трябва да се отдели и на изпълнението на плана за отстрел на дива свиня, който е за 81 000 животни от общо над 97 000, като така ще се намалят рисковете от разпространението на заразата според инж. Маринов. 

Напрежение в Русенско заради загробването на умъртвените свине

„Заболяването засяга цели отрасли и се превръща в икономическа болест - отразява се на дърводобива, свиневъдството и лова, затова е необходимо през следващия месец да бъдем стриктни и да спазваме въведените мерки“, допълни заместник-министърът.

Близо 80 000 прасета са умъртвени в Русенско

Представители на ловните сдружения „Филип Тотю“-Русе и „Сокол“-Бяла връчиха декларация, в която настояват да бъдат допуснати до ловните полета и да се отменят забраните за групов лов до 11 септември тази година.

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни (ВИДЕО)

В противен случай след тази дата ще излязат на национален протест
. Цветозар Мичевски, който е собственик на една от най-големите фирми за изкупуване и изнасяне на трюфели, заяви по време на срещата, че берачите на трюфели подкрепят въведените ограничения и са готови да спазват дори  допълнителни мерки за биосигурност с цел да гарантират неразпространението на болестта.