Новият-стар директор на Операта сподели творческите си планове
Новият-стар директор на Операта сподели творческите си планове / Дарик Русе
Новият-стар директор на Операта сподели творческите си планове
66859
Новият-стар директор на Операта сподели творческите си планове
  • Новият-стар директор на Операта сподели творческите си планове

Новият стар директор на Русенската опера Найден Тодоров сподели с журналисти бъдещите си планове за развитието на културния институт. Сред заглавията, които публиката може да очаква са както познатите и обичани „Кармен” и „Фауст”, така и съвсем нови, като „Лейди Макбет” на Шостакович.

Найден Тодоров се обръща към руската класика, защото смята, че през последните години българските оперни театри поставят предимно италиански заглавия и пренебрегват доста ценни творби. Той се надява да намери повече място и за Моцарт, както и за български творби.

Друг акцент в плановете на директора на Операта е тя да се обърне към младите и да ги привлече към това изкуство. Операта става домакин на Фортисимо фамилия, като един път месечно ще има концерти за деца с известни музиканти. Отделно ще се реализира проекта Фортисимо клас в четвъртите класове на няколко русенски училища.

Амбициозна е програмата и за развитието на русенския балет. От този сезон балетната трупа има нов шеф-Силвия Томова. Бивш директор на Софийската опера и балет, завършила академия в Санкт Петербург, тя идва с големи планове и за Русе.

Чуйте повече в прикачения файл.