„Не на участието на деца в Биг Брадър Фемили”
„Не на участието на деца в Биг Брадър Фемили” / netinfo
„Не на участието на деца в Биг Брадър Фемили”
26116
„Не на участието на деца в Биг Брадър Фемили”
  • „Не на участието на деца в Биг Брадър Фемили”

Днес паралелно в 10 града на България, сред които и Русе се проведе представяне на кампанията „Не на участието на деца в Биг Брадър Фемили”. Организатор е Националната мрежа за децата, в която членуват 48 неправителствени организации. В подкрепа на кампанията е създадена петиция, както и група във Фейсбук, стартира и специален сайт, а към момента организациите, които са се присъединили към нея са над 130 и продължават да се увеличават. Сред тях са и русенското сдружение „Еквилибриум” и клуб „Отворено общество”.

Организаторите на кампанията съобщиха, че е проведена среща с продуцентите на предаването. Според неправителствените организации те подценяват риска за децата. В момента няма начин участието на деца да бъде спряно, въпреки протестите, но все пак противниците на идеята смятат да продължават да убеждават продуцентите и институциите. Ако в „Биг брадър Фемили” бъдат включени деца, те ще внесат петицията в Народното събрание, а след старта на предаването ще сезират СЕМ и Агенцията за закрила на детето.

Според експерти, с участието на деца в подобен телевизионен формат се нарушава Конвенцията за правата на детето, и това крие сериозен риск за тяхното психическо и физическо здраве и за социалното им поведение.

Защо, чуйте от психолога Любомира Любенова.