Над 50 каратеки защитиха по-висока кю степен
Над 50 каратеки защитиха по-висока кю степен / netinfo

Над 50 момчета и момичета от карате клуб „Шото-Витяз" защитиха по-висока ученическа степен по време на годишния си изпит на 28 април. За да ги подкрепят, в залата присъстваха родители, членове на управителния съвет на клуба и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. Негова бе честта да им връчи дипломите след изпита. Специален гост, макар и в края на събитието, бе Христо Банков - преподавател в Центъра за специализирана професионална подготовка - Варна при Академията на МВР.

Седем часа продължиха демонстрациите на техники от модулите „кихон", „ката" и „кумите" в карате стила „шотокан". Комисия оценява развитието на спортистите по утвърдена от Българската национална федерация по карате изпитна програма за КЮ. Треньорите, сенсей Валери Великов и сенсей Теодор Тодоров, не пестиха критичните бележки към своите възпитаници и твърдо ги насърчаваха към правилно изпълнение на движенията. В крайна сметка общата им оценка за изпита бе добра. Но, по думите им, по-важно от новата кю степен е момчетата и момичетата да повишават бойния си и спортен дух. Белег за подобрените им умения са различните цветове колани, с които каратистите привързаха кимоната си в края на изпитанието. С новите кю степени се увеличи и представителният отбор на клуба. Вече са 22-ма състезатели - със зелени, сини и кафеви колани. За високото им спортно майсторство отговаря сенсей Теодор Тодоров.

Карате клуб „Шото-Витяз" се радва на отлични постижения от национални и международни състезания от началото на годината. Засега треньорите открояват като най-резултатни Бедри Ридван, Георги Янков, Мирослав Желязков, Станислав Стефанов, Светослав Славов. Първите трима са включени и в представителния отбор на страната по карате, като 12-годишните Ридван и Янков се състезават в категориите +55 и до 50 кг., а 18-годишният Желязков - при мъжете. Като част от националния отбор те донесоха злато, сребро, бронз и престиж за КК „Шото-Витяз" от лагер-сбора в Македония през януари, Балканиадата в Черна гора и Международния турнир в Сърбия през март. Но лидерската позиция в клубната „ранг листа" засега се държи от Бедри Ридван. Последното му завоевание е от 20-22 април. На Интернационалните детски игри в гр. Коня, Турция той спечели бронзов медал, побеждавайки в последния етап от състезанието представител на домакините.

През следващите месеци отборът на КК „Шото-Витяз" трябва да наблегне на физическата си подготовка и усъвършенстването на отделните карате техники, смятат от ръководството.