Музиканти от цял свят се събират в Русе
Музиканти от цял свят се събират в Русе / Снимка: Община Русе

Русе за втора поредна година е домакин на Музикална академия „Алегра“. Над 50 млади таланти от 19 държави в света пристигат в града, за да вземат участие в тазгодишното издание. Едно от емблематичните събития за Русе се провежда по инициатива на известния русенски музикант Петър Найденов и с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“. Целта на проявата е да стимулира развитието на младите таланти в областта на класическата музика и да популяризира този вид изкуство. Музикална академия „Алегра“ ще продължи до 20 юли.  Програмата й предвижда майсторски класове по оркестрово дирижиране, водени от проф. Йоханес Шлефли.  Носителите на титлата Майсторство на концертни солисти Аглика Генова и Любен Димитров ще водят майсторски клас по клавирни дуа и пиано соло.  Създадено през 1995 г. в Хановер, още през първите три години от съществуването си, клавирното дуо Генова - Димитров спечелва всички авторитетни конкурси в тази категория – „Белини”, Италия (1995), Токио (1996), Музикалния конкурс на ARD в Мюнхен (1996) и „Мъри Драноф”, Маями, САЩ (1997). В тазгодишното издание на „Алегра“ гостува и проф. Бартоломей Низол, който води класа по цигулка. Той е преподавател в Университета по изкуствата в Берн и е носител на множество първи награди от международни конкурси. В съответствие с темата е и предвидената експозиция на струнни музикални инструменти и лъкове на лютиера  Владо Тилев.

В Русе майсторски клас ще води и проф. Вим Ван Хаселт, преподавател в Университета за музика във Фрайбург. От 2009 до 2014 г. той е в състава на Кралския оркестър в Амстердам, където работи с известни диригенти.

В рамките на „Алегра" ще се състоят шест концерта.  Кулминацията ще е гала концертът в зала „Филхармония“, насрочен за 15 юли от 19 часа.  В него ще вземат участие русенския филхармоничен оркестър с диригент  професор Йоханес Шлефли, а солисти ще бъдат  клавирното дуо  Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Бартоломей Низол и проф. Вим Ван Хаселт.