Мариета Волф
Мариета Волф / netinfo
Мариета Волф е общински съветник от ПП „Глас народен” в Русе, член на комисиите по Здравеопазване и социална политика, Законност, обществен ред и сигурност и председател на Етичната комисия. За изборите за народни представители е с  №3 в листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”. Както тя самата казва: „Три за щастие!” Женена, с две деца, музикално образование, владее немски, френски, английски и румънски. Работила като корабен агент и спедитор, продуктов мениджър, преводач.

След като от 2013 г „Глас народен” се явява самостоятелно на избори, защо за предстоящите парламентарни избори влязохте в предизборна коалиция?

Първо искам да благодаря за уточнението „предизборна коалиция”! Нужно е да се прави разлика между предизборна коалиция, парламентарна коалиция, и коалиция в изпълнителната власт. Моето лично мнение е, че коалицията с РБ закъсня с 2,5 години, но да се надяваме, че поговорката „Всяко нещо с времето си” ще е на място и в този случай. Обединението на десните наистина предстои и „Реформаторски блок” и „Глас народен” изиграха ролята на стартер на този процес.
А сега конкретно на въпроса.
Защото когато се зададат избори започнем да събираме необходимите минимум 2500 подписа от поддръжници, те питат: „Всеки път се подписваме и ви подкрепяме, и гласуваме за вас, а вие все 1% вземате и не можете да влезете в Парламента! Кога ще имаме депутати?”
Защото на всички избори, на които се е явявал „Глас народен” досега, е печелил малко над 1%. Поради това в обществото се тръби, че партята съществува само, за да взема държавната субсидия. Това, разбира се, се опровергава от факта, че на местните избори през 2015 г „Глас народен” спечели места за общински съветници и кметове, в това число и в Русе.
Защото хората искат да ни виждат в медиите. А нас ни няма по две причини там: защото сме неудобни и защото субсидията ни е крайно недостатъчна, за да плащаме за това.

Защото когато поканим качествени хора да се присъединят към нашата листа, получаваме един и същи отговор: „А, не, не, аз с политика не се занимавам и не искам да се цапам!” и след това чистите и неопетнените отиват да хвърлят кал и да плюят тези, които все пак са запретнали ръкави и са се захванали да ринат боклука. И те не успяват да се справят бързо, защото са прекалено малко, а боклукът - прекалено много...
Затова изборът беше между две възможности: да продължаваме да бъдем самотният еднопроцентов стожер, за чиито идеи никой не е чувал, освен най-верните му гласоподаватели, или да прием предложението да обединим усилията си с позната политическа формация.

А защо точно с „Реформаторски блок”?

А ако бяхме избрали когото и да било друг, нима нямаше да ни бъде задаван същия въпрос? Истината е, че бяха водени разговори с различни политически формации, но до реални преговори се стигна на този етап само с „Реформаторски блок”. Да кажем, че причината е в политическата култура на ръководствата на тези два политически субекта! А простият отговор е: защото политическата платформа на „Реформаторски блок” не е в противоречие с нашите приоритети, самата коалиция „Реформаторски блок” има лоялни поддръжници и медийно присъствие и по този начин се опитваме да изпълним дългогодишната ни цел, а именно да имаме представителство в Парламента! Защото именно това е основната цел на всеки дългосрочен политически проект.

Светльо Витков
netinfo



Как бихте се представили пред русенските избиратели?

Родителите ми са дългогодишните учители и будители Стефка Радкова и Димитър Волф. Те научиха повече от половината жители на Русе не само на математика и немски, а и изградиха в тях ценнностна система, различна от тази на тоталитарното управление. Мен научиха да ценя най-високо правото и свободата и да водя борбите си докрай.
Мисля, че нямам нужда от специално и нарочно представяне, защото русенци ме познават добре от организацията и участието ми в различни граждански инициативи. Именно това бе според мен и причината да бъда избрана за общински съветник през есента на 2015 г. Координатор-доброволец съм на национална Фондация „Искам бебе”, ангажирана с двойките с репродуктивни проблеми. Известна съм с това, че подпомагам безрезервно хората със специални потребности  и действам активно за развитието на гражданското общество и самоосъзнаването му като основен двигател на демокрацията.

Имате ли хоби, как прекарвате свободното си време?

Хобито ми изглежда е грижата за бездомните животни. В течение на 4 години успях да спася и приютя в панелния ни апартамент две котки и едно голямо куче, с които съжителстваме с много любов! Едночасовите разходки с кучето сутрин и вечер в парка ми дават необходимия въздух и време за разсъждения. Срещите със стари приятели и новите запознанства са другото, което ме обогатява и зарежда с положителна енергия, затова се стремя да нямам ден без такива!
 

Мариета Волф
netinfo


Продължение...