/ netinfo
Д-р Мехмед в интервю за дАРИК
100802
Д-р Мехмед в интервю за дАРИК
  • Д-р Мехмед в интервю за дАРИК
„С мотивите, с които се иска моята оставка, спокойно може да бъде поискана и оставката на кмета на Община Ветово, а и на част от неговата администрация“. Това заяви в интервю по Дарик председателят на Общинския съвет д-р Мехмед Мехмед. От миналата седмица тръгна подписка в населеното място целяща неговото отстраняване от поста.

По думите на д-р Мехмед, акцията е стартирала след среща на част от групата на запасното войнство с кмета Георги Георгиев. На нея бившите военни повдигнали въпроса защо нищо не се случва в общината, на което кметът отговорил, че единственото, което може да направи е да си подаде оставката. Тази възможност била отхвърлена от неговите приближени и решили да искат оставката на председателя на Общинския съвет. Това според Мехмед е бил умел ход от страна на кмета да насочи нещата в тази посока.

„Направих си труда да проверя в какво точно ме обвиняват. Това са решения на Общинския съвет, който е колективен орган, но се обвинява председателя. Само да напомня, че заради некомпетентност на кмета, община Ветово загуби 6 000 000 евро през 2016 г. Три проекта, които Общински съвет гласува за да кандидатства общината. Тези проекти предвиждаха асфалтиране в Глоджево, Смирненски и Ветово, както и един околовръстен път.

Още при обсъждането на проекта за решение, което беше предложено от кмета, за кандидатстване по проекта, ние заявихме позиция, че тези проекти няма да бъдат одобрени. Въпреки това го гласувахме както беше предложен от администрацията на кмета Георгиев. Само ще посоча, че за околовръстния път, на стойност 3 000 000 евро, минималния брой точки, с които са одобрени проекти по тази мярка са 55, а

Община Ветово има само 12. И този човек, който не е успял да направи конкурентни проекти, да казва, че председателят на Общинския съвет е виновен за това да няма проекти е меко казано неморално“, заяви д-р Мехмед.
Стана ясно също, че администрацията на Общината все още не е внесла за разглеждане и гласуване на бюджета за 2019 г., а срокът за това отдавна е изтекъл.

„Преди година и половина кметът уволни единствения служител на общинска администрация, който по закон осъществява деловодната дейност на Общинския съвет. С това си действие той наруши Закона за местното самоуправление. В момента сме в хипотеза, в която той не може да входира докладна записка в деловодството на Общински съвет. Заради този негов инат страдат всички жители на общината, институциите и всички фирми, които искат да инвестират“ поясни председателят на Общинския съвет.

През последните три години в Община Ветово не са влизали пари, както сега е модерно, с постановление на Министерски съвет.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл: