/ УМБАЛ
Лекари от Университетска болница „Канев“ приложиха лечение на големи рани, чрез взаимодействието на изкуствен интелект и 3D биопринтер. Това съобщи за БТА Стела Кръстева от отдел „Връзки с обществеността“ на лечебното заведение.

Тя уточни, че иновативният за Северна България метод е извършен в колаборация от екип на отделение "Съдова хирургия", начело с д-р Стоян Генадиев и пластичния хирург д-р Станимир Георгиев от отделение "Хирургия".

Кръстева добави, че от безплатните презентационни манипулации с апаратурата, с която у нас разполага единствено болница "Свети Георги" в Пловдив, са се възползвали двама пациенти. Те са излекувани, след като са загубили голямо количество тъкан, поради тежки запушвания на кръвоносните съдове.

По време на процедурата са взети мастни клетки от пациента, чрез които се е изработила индивидуална 3D био-печатна вложка. Раната е снимана и с помощта на изкуствен интелект е определена площта и дълбочината на засегнатото място, както и необходимото количество биомастило, необходимо на 3D биопринтера за изработка на персонализирана биологична пластина.

Манипулацията дава възможност за по-сигурно и бързо възстановяване. Това е пилотен проект на отделение “Съдова хирургия” на Университетска болница „Канев“, уточни Кръстева.

Тя добави, че желанието на специалистите от лечебното заведение е на такава апаратура да може да се разчита за постоянно в Северна България, тъй като според тях има огромно бъдеще при лечение на пациенти с различни видове тъканни нарушения и продължително лекувани рани.

По-рано тази година болницата се сдоби и с нова апаратура за по-добра диагностика и безкръвно лечение на съдови заболявания. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
 
 
Андрей Кючуков/БТА