Крайбрежната ивица, ремонт на училища, улици и тротоари са сред приоритетите на Общината по ОП „Региони в растеж
Крайбрежната ивица, ремонт на училища, улици и тротоари са сред приоритетите на Общината по ОП „Региони в растеж / снимка:Община Русе

Община Русе си осигури 56 млн. лева безвъзмездно финансиране за реализацията на важни инфраструктурни проекти по оперативна програма „Региони в растеж“ до 2020 година.

Вече са разработени 30 инвестиционни обекта, заложени по проекта за техническа помощ в подкрепа на Община Русе за програмен период 2014-2020. Обектите, за които ще се търси финансиране са разпределени в четири направления – „Градска среда“, „Образователна инфраструктура“, „Културна инфраструктура“ и „Социална инфраструктура“.

Основен приоритет е реконструкцията на крайбрежната зона, която е включена като един от обектите в направление „Градска среда“. Това е ключов проект в подобряването облика на Русе и обръщането му с лице към Дунава, затова е предвидено благоустрояване на цялата ивица – нови зелени площи, улично осветление, пейки, три нови пасарелки, които ще свързват Парка на младежта с крайбрежната зона и още редица подобрения. По проекта е заложена и зона за обществен отдих по крайбрежната ивица на града, в района на ж.п. прелеза на Речна гара до ул. "Мостова”, включително реконструкция на бул. „Придунавски” в участъка от бул. „Цар Фердинанд” до Речна гара“.

В Парка на младежта се предвижда изграждането на нови атракции, сред които модерен байк парк, както и нови детски и фитнес площадки на открито. Проучват се възможностите за изграждане на пешеходна зона по ул. „Чипровци”, благоустрояване на околните пространства, както и поставяне на модерни спортни съоръжения. През настоящия програмен период Община Русе ще кандидатства и за реконструирането на улици в Центъра като „Славянска”, „Църковна независимост”, „Баба Тонка”, градинката на площад „Д-р Мустаков“ и ул. „Иван Вазов“.  Съществува и идея за изграждането на надлез между кв. „Родина“ 3 и кв. „Чародейка“, който ще свърже кварталите и с пешеходна връзка.

През следващите години Общината ще се насочи и към подобряване и развитие на „образователната инфраструктура“, осигурявайки по-добри условия за децата на Русе. Има идея да бъде построена нова детска градина на мястото на ЦДГ „Радост“ зад библиотеката и да се изгради нова ясла в кв. „Родина“ 3, където никога не е имало детско заведение за най-малките. Обсъждат се основни ремонтни дейности в редица русенски училища и прилежащите им дворни пространства – в това число ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Любен Каравелов“, „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“, МГ „Баба Тонка“ и СОУ „Христо Ботев“.

Обмислят се варианти за подобряване на енергийната ефективност в четири големи градини – ЦДГ „Пинокио” 1 и 2, ЦДГ „Русалка” 1 и 2, както и в едни от най-големите – читалищата „Зора“ и „Васил Левски“. Също така предстои окончателно да завърши основният ремонт, реставрацията и консервацията в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Ще бъде оправена фасадата и покрива на сградата и ще бъде изградено ново книгохранилище.

В направление „Социална инфраструктура” се планира изграждането на социални жилища за настаняване на малцинствени групи от населението, както и на социално слаби хора, които не могат да се възползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе. Ще се кандидатства и за средства за нов дневен център за стари хора в кв. „Родина“ 1, на ъгъла на ул. „Димчо Дебелянов“ и ул. „Чипровци“. Обсъжда се настоящите обекти да бъдат ремонтирани и санирани, както и да бъде създадена достъпна среда в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, който се намира на бул. „Липник“ 14.

Към настоящия момент са изработени инвестиционните проекти по всички 30 обекта, като се извършва съгласуването им със съответните инстанции. След това ще се пристъпи към одобряване на инвестиционните проекти и издаване на Разрешения за строеж за всичките обекти, включени в проекта.

„Реализацията на знаковите за града проекти, които русенци отдавна очакват, е в основата на видимите промени в облика на Русе и превръщането на града ни в чист, уютен и подреден“, заяви кметът Пламен Стоилов.