Кмет и зам.-областни управители пият и карат
Кмет и зам.-областни управители пият и карат / netinfo
Кметът Божидар Йотов подкара първия електромобил, който ще се движи по русенските улици. Превозното средство, което се задвижва от електричество е прототип не ековозилото „Free Duck/Патето” и ще бъде използван от Български пощи. Той е разработен от учени и специалисти от два европейски университета и институции и организации от три държави, сред които е Русенският университет.

Целта на технологичната разработка е да се създаде пощенско транспортно средство за градски условия с подобрена енергийна ефективност и чувствително намаляване на вредните емисии във въздуха, като се заменят традиционните бензинови, дизелови и други двигатели с електрически и хибриден. Максималната скорост на "Патето" е 45 км/час.

Максимално му натоварване е 200 кг. Колата ще улеснява работата на русенските пощальони. Предвижда се всички пощи да ползват такива автомобили. След успешните тестове по улиците на Русе, екомобилът ще бъде внедрен и в останалите градове.

Преди да седне зад волана, кметът Йотов кръсти возилото и заедно с двамата зам.-областни управители Добрин Данев и Баки Солак и ректорът на Русенския университет Христо Белоев си казаха „наздраве” с по чаша шампанско. След това всеки един от тях седна зад волана и направиха по няколко кръгчета с електромобила на центъра пред общината.