Изложба “200 години от рождението на Тонка Обретенова”
Изложба “200 години от рождението на Тонка Обретенова” / netinfo

На 1 ноември – Деня на народните будители, от 11.00 часа, в Русенската библиотека ще бъде открита изложба, посветена на 200-годишнината от рождението на Тонка Обретенова. Съорганизатори на инициативата са Държавен архив – Русе и Регионална библиотека “Любен Каравелов”, които показват в експозицията ценни документи, снимки и издания от своите фондове.

Държавен архив – Русе представя последните научни изследвания, посветени на историята на знаменитата фамилия Обретенови. Включени са материали, които слагат край на спора за родното място на Баба Тонка и потвърждават написаното от сина й Никола, че майка му е родена в Русе. Експонирани са за първи път непубликувани търговски тефтери на съпруга й Тихо Обретенов, интелигентен, образован търговец, останал незаслужено в сянката на легендарната си съпруга и подвига на децата си.
Русенската библиотека показва възпоменателни листи, книги и публикации от периодични издания, в които са поместени сведения за живота  на Баба Тонка. Между по-ценните издания могат да се видят “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, отпечатани през 1939 г., и “Спомени за българските въстания” на Никола Обретенов, излезли през 1942 г., под редакцията на акад. Михаил Арнаудов.
Акцент в изложбата са изследвания за живота и дейността на Баба Тонка и нейното семейство от русенски автори: Жечка Сиромахова, Гатя Симеонова, Веселина Антонова, Теодора Бакърджиева и др.

Интерес представляват и художествените произведения, посветени на великата българка, между които: издадената през 1890 г. повест “На разсъмване” на Зигмунд Милковски; поемата на словенския писател Антон Ашкерц, озаглавена „Майка Тонка Обретенова“; както и стихотворения, разкази и новели от Змей Горянин, Здравка Крумова, Мила Доротеева, Иван Бориславов и други български автори, публикувани в периодичния печат.