/ iStock/Getty Images
Паметен знак на Стоян Михайловски по повод на 130 години от написването на текста на българския всеучилищен химн "Върви, народе възродени" ще бъде изграден в Русе.

Това реши на днешното си заседание Общинският съвет в крайдунавския град.  Идеята е на инициативен комитет, а общинските съветници приеха проекта за изграждането на паметната плоча.

Превръщат атрактивен имот в центъра на Русе в нова детска градина

От местната управа припомнят, че текстът на "Върви, народе възродени" е написан на 15 април 1892 г. от Стоян Михайловски по време на пребиваването му в Русе като учител по френски език.

Единственият белег досега, увековечаващ присъствието му в крайдунавския град, е мраморна паметна плоча. Тя е монтирана на жилищна кооперация, издигаща се на мястото, където някога е била къщата, в която са живели писателят и неговата съпруга. 

Новият паметен знак ще бъде разположен близо до сградата. Той ще представлява хоризонтална стела с размери 4,10 метра на 1,80 метра.  Ще бъде обособено и малко площадно пространство за полагане на венци при отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.

Проектът е предоставен безвъзмездно на общината. Негов автор е русенският архитект Венцислав Илиев. Той е част от инициативния комитет, в който участват също Татяна Нахабедян - преподавател по български език и литература, проф. Николай Ненов - директор на Русенския музей, Росица Георгиева - началник на Регионалното управление на образованието в Русе, Теодора Евтимова - директор на Регионалната библиотека "Любен Каравелов", Ива Чавдарова - началник на общинския отдел "Култура", и Юлия Енчева - директор на Общинския детски център за култура и изкуство.
БТА