/ Община Русе
"Коледна гора" е инициатива на членовете на Фейсбук групите “За чисти въздух и вода в Русе” и “Обществен съвет Русе”, подкрепени от Община Русе, за засаждане на коледните дръвчета на подходящи места в града, съобщиха от Общината.

Русе ще има своя коледна гора (ВИДЕО)

Всяка година хиляди коледни елхи могат да бъдат засаждани след празниците и да допринасят за по-чист въздух и по-зелен облик на Русе.

"Коледна гора" - съвместна инициатива на Общината и русенци

Общината се включва в инициативата, като предоставя подходящи места за засаждане на коледни дръвчета (Парк "Възрожденци", ул. "Шипка", ул. "Ради Иванов", бул. "Гоце Делчев", бул. "България" - средна ивица и бул. "България" скат и пътен възел ПВ "Липник").
 
1. Най-подходящата температура за елхата в домашна среда е между 8°– 15° C. Терасата е най-подходящото място, където елхичката може да е на завет и да не ѝ е топло. Разбира се, обичайно поставяме Коледната елха в хола или всекидневната, където температурата е по-висока и трябва да се полагат грижи, за да се намали ефектът от необичайно по-високата за елхата температура.
 
2. Адаптирайте Коледната елха при внасянето ѝ в дома към по-високата темература, като я оставите по възможност за 1 или повече дни на терасата, след това за 1 или повече дни в по-хладно помещение като например общите части на етажа, в предверие, антре или зимна градина, преди да я внесете на по-топло в хола, всекидневната или спалнята. Повторете процедурата по адаптиране и преди да я изнесете януари месец след празниците на терасата, за да предпазите корените и пъпките от измръзване. 

3. Коледната елха трябва да се постави максимално далеч или поне на 2 м от всякакви отоплителни уреди. 

4. Добре е да се предпазва от дълготрайна пряка слънчева светлина, която би повишила дори през зимините месеци температурата.
 
5. Добра практика е при възможност изключването на отоплението през нощта в помещението, където се намира Коледната елха.
 
6. Поливайте на 2 дни с 250-300 мл за размери S и M, по 350-400 мл L и XL и по 1000-1500 мл за размер XXL. Можете да поливате спокойно през мулча.
 
7. Поливайте бавно, защото при бързото поливане с лейка или бутилка например водата има свойството да бяга по периферията и да се оттича по проходи в почвата към дъното извън кашпата и кореновата бала, големи части от която в крайна сметка могат да останат сухи . 
 
8. Освежавайте, пулверизирайте, дъждувайте с вода клоните на елхата през няколко дни например чрез пулверизатор. Иглолистните видове се хранят и през игличките и сухият въздух ги убива. Можете да я дъждувате дори и под душа със студена/хладка вода. Така ще се измият фините прахови частици и елхата ще може да чисти въздуха отново още по-добре.
 
9. Много добра идея е, да пулверизирате/навлажнявате обилно и текстилните/ зеблените герлянди, ако използвате такива на елхата, като така те ще държат по-влажна среда около елхата и ще изсмукват към себе си топлината около елхата.

Напоявайте ги дотолкова, че да не натежат прекалено много на клончетата. Пулверизирането се отразява добре не само на елхата, но и на хората, благодарение на това, че повишава влажността на въздуха в цялото помещение, която през зимните месеци е по-ниска от оптималното заради изсушаващия ефект на отоплителните уреди. Единствено гледайте да не станат много тежки и да огъват клоните на долу.
 
10. При употреба на елктрически лампички за украса на елхата използвайте такива със слабо нагряващи се крушки, за да предпазите елхата от затопляне.