/ Областна администрация
Областният управител на област Русе Галин Григоров беше избран за член на Управителния съвет на патриотичното сдружение „Пазители на българщината“. В словото си той за пореден път постави акцент върху необходимостта миналото да бъде помнено и предавано на идните поколения.

„Българската история познава най-обикновени хора от народа, извършили подвизи, останали в предания и легенди, надживели столетията… Това са хора от народа, съхранили своята вяра цели 5 века и така променили хода на историята българите запазват своята народност!“ заяви областният управител.

По време на срещата стана ясно, че „Комитският събор“, който е посветен на подвига на Червеноводската чета и се отбелязва през септември в с. Червена вода ще придобие национално измерение и в него ще се включат войводи и чети от цялата страна. Обсъдени бяха и възможности за организирането и провеждането и на други родолюбиви инициативи, но подробностите ще станат ясни след уточняването на това къде е най-удачно да бъдат проведени събитията, както и на кои дати. Това се случи на първата за 2018 г. „Воеводска среща“ в родния град на Апостола на Свободата, която се проведи на 21 и 22 април.

Сдружението е учредено през 2014 г. и в него участват близо 80 български войводи – почетни или действащи, заедно със своите чети. Всички те са изявени лидери и специалисти в различни области на обществения живот и бизнеса, но също отделят време и средства за идеите и задачите на сдружението, свързани със запазването на българския дух, култура, традиции, фолклор, материалното и нематериалното родно наследство, както и с възпитанието в патриотизъм и почит към героите на България.

Сред емблематичните кампании на "Пазители на българщината" е отбелязването на 1300-годишнина от победата на войските на кан Тервел над халифата при Константинопол, която спира нахлуването им в Европа. Тази обща кауза сдружението развива активно от 2016 г. насам, като през настоящата година кулминацията е стартирането изграждането на паметник на кан Тервел в София.