Филмови дни на балканското кино в Русе
Филмови дни на балканското кино в Русе / netinfo
От 22 до 24 февруари в Русе ще се проведат филмови дни на балканското кино. В рамките на културното събитие ще се покажат общо 11 премирани филма, които вече имат успехи на различни фестивали. Вечерите на киното започват в петък с два български филма. По четири филма ще бъдат показни в събота и неделя.

Филмовите дни се фокусират върху индивидуалността на спомена в рамките на актуалните истоиризиращи и преосмислящи процеси в Югоизточна Европа. Краят на комунизма и свързаната с това промяна на строевете доведоха не само до политически и икономически катаклизми, но изискваха и идеологически и мирогледни преориентации.

В резултат на военните действия в бивша Югославия през 90-те години на миналия век в югоизточноевропейското пространство започват процеси на историизиране, в които най-новото минало става предмет на преосмисляне и обработка извън актуалните политически дебати.Избраните документални и игрални филми се посвещават на чара на индивидуалните спомени и издирват пространствата на спомените в ежедневието, които стоят извън от официалната и институционализирана култура на спомена.

Филмите, които ще бъдат показани, разглеждат гръцката гражданска война, войната в бивша Югославия, социалистическото минало на България, но също и Брус Лий, Сократ и Кока-Кола. Вечерите на киното започват в петък в 18 часа в малката зала на Драматичния театър с прожекцията на българските филми Една студена Кока-Кола през Студената война, а след нея – Обърната елха в 19 часа

Прожекциите ще продължат в събота следобед от 14.45 с четири филма: хърватско-сръбско-босненския „Севда – Оцелелия мост”, следван от хърватско-босненския „Нашествието на Дракона” в 16 часа, немско-сърбо-хърватския „Госпожицата” от 17 часа и хърватския „Големи” очаквания в 18.30 ч. Прожекциите ще приключат в неделя с последните четири филма – македонския „Децата от 1948” с начален час 15.45, немския „Моите приятели свирят вече сръбска музика” от 16.30, сръбския „Утре сутринта” в 17.30 и македонско-ромския „Дневникът на Шутка” в 19 часа.Филмите са със субтитри на английски език. След прожекциите в събота филмовата вечер ще продължи с дискусия на тема „Пространствата на спомените в съвременото кино“ в малката зала на Драматичния театър.

Заедно с публиката ще се обсъждат гледаните филми, като централна тема са пространствата на спомените през перспективата на филмовото изкуство. На подиума ще бъдат някои от режисьорите на филмите, заедно с културолози и филмови критици, готови да отговарят на въпросите на публиката. Участници са проф. др. Пенка Ангелова, културологът Владимир Сабоурин и режисьорът Рената Полийак.