До месец се произнасят по жалбите за трагедията при Бяла
До месец се произнасят по жалбите за трагедията при Бяла / netinfo
Решение за жалбите по делото за катастрофата край Бяла ще бъде произнесено в 30-дневен срок. Това обяви след дълго заседание състав на Великотърновски апелативен съд.

Апелативният съд разгледа жалбите срещу присъдата на Окръжния съд в Русе за катастрофата край Бяла през декември миналата година, в която загинаха 18 души. Русенският съд постанови 12 години лишаване от свобода за шофьора Синан Алиев, управлявал камиона, който блъсна пътнически автобус в река Янтра. Произнесената през април присъда бе обжалвана от защитата на шофьора, която поиска намаляването й, и от гражданските ищци, близки на загиналите, които искат по-голям размер на присъдата.

На днешното съдебно заседание на Апелативния съд адвокатите на шофьора поискаха нова авто-техническа експертиза, тъй като първата на места била непълна и противоречива. Защитата на Алиев поиска още да бъде направен съдебен експеримент със същия модел автобус, със същия брой пътници и на същото място да се разпитат отново техническите експерти, участвали в огледа на автобуса,и да се определи по нови методи скоростта му.

Съдът остави без уважение всички искания за нови доказателства. Според съдебния състав не се налага нова авто-техническа експертиза, тъй като първата не е оспорвана от страните и е приета на съдебно заседание. Прокурорът по делото поиска обжалваната присъда да бъде потвърдена.