Дигитализират 16 обекта от римското наследство по поречието на Дунав
Дигитализират 16 обекта от римското наследство по поречието на Дунав / снимка:Русенски университет
Дигитализират 16 обекта от римското наследство по поречието на Дунав
86273
Дигитализират 16 обекта от римското наследство по поречието на Дунав
  • Дигитализират 16 обекта от римското наследство по поречието на Дунав

16 обекта по поречието на Дунав в България и Румъния ще бъдат включени в проекта за интерактивна визуализация на древноримското културно наследство. Водещ бенефициент е Русенският университет, партньори са историческите музеи в Русе и Констанца. Това съобщи ръководителят на проекта проф. д-р Михаил Илиев от катедра Телекомуникации на Русенския университет.

Финансирането е в размер на близо 500 000 евро, като по-голямата част от сумата е за закупуване на специализирана техника. Става дума за камери, безпилотни самолети, с които ще бъдат заснети обектите от въздуха, както и три високотехнологични принтера, каквито в цял свят има само 25. Предвижда се да бъдат създадени 3D модели както на самите обекти, така и на много артефакти в тях, обясни координаторът на роекта Пламен Захариев. След оформянето им те ще бъдат налични онлайн, ще бъдат създадени и приложения за Android и за IOS, които да са полза на туристите. Всичко това ще допринесе за популяризирането на римското културно-историческо наследство на територията на трансграничния регион, като по този начин ще се повиши и интересът на туристите за посещения на тези обекти. Създадените материали ще бъдат предоставени и на туристически фирми.

Обектите все още не са ясни, тепърва ще се извърши техния подбор от специалистите, за да се прецени кои са най-значимите. Проектът продължава до октомври 2017-та година, като кулминацията ще е с откриването на изложби в музеите в Русе и Констанца. „Устойчивост ще има, защото с това специализирано оборудване, което ще придобием, ще може а се извършват много дейности и след това от различни екипи и по други проекти. Студенти и докторанти ще могат да направят курсови работи и дисертации.“, коментира ректорът проф. Велизара Пенчева.